Ivó, Milán
EUR 384,18 Ft
USD 362,59 Ft
5 °C
26 °C

Megöltek Maliban egy francia túszt

2014.04.23. 00:12 Módosítva: 2014.04.23. 00:43

Meghalt egy még 2012-ben, Maliban elrabolt francia túsz, Gilberto Rodrigues Leal - jelentette be kedden a Mozgalom a nyugat-afrikai egységért és a szent háborúért (MUJAO) nevű iszlamista szervezet, amely korábban magára vállalta a túszejtést.

A 62 éves férfit még 2012. november 20-án rabolták el fegyveresek közel Kayes közelében, miután feltartóztatták lakóautójával - írja a France24.

„Bejelentjük, hogy Rodrigues meghalt. Azért halt meg, mert Franciaország az ellenségünk" - közölte a Yoro Abdoul Salam, a szervezet egyik vezetője telefonon a francia hírügynökséggel. Azt azonban nem árulta el, hogy mikor, hol és milyen körülmények között halt meg az egyik utolsó francia túsz.

„Franciaország mindent meg fog tenni, hogy kiderüljön, mi történt Gilberto Rodrigues Leallel és nem hagyja büntetlenül ezt a bűntettet" - közölte Francois Hollande, francia államfő. A férfi halálhíréről szóló bejelentés két nappal azután történt, hogy a francia külügyminiszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy régóta semmi hírt nem kaptak Rodrigues-ről.

A férfi halála után már csak egy francia túsz maradt a térségben, Serge Lazarevic, akit 2011 novemberében, a Mali északi részén található Homboriban raboltak el. Vele kapcsolatban Fabius vasárnap azt mondta, hogy a külügyminisztérium „rendelkezik néhány részlettel és azokkal aktívan foglalkozik".

Franciaország 2013 januárjában a mali elnök és a nyugat-afrikai országok kérésére fegyveres csapatokat küldött az országba az iszlamista fegyveres csoportok elleni harcra. Francois Hollande a közelmúltban azt mondta, hogy a misszió már javarészt befejeződött, és megkezdik a fokozatos kivonulást az országból.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás