Szilvia
5 °C
16 °C

Így nem beszélt még a holokausztról palesztin elnök

2014.04.27. 13:01

Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli holokauszt-emléknap előtt a modern történelem legszörnyűbb bűntettének nevezte a holokausztot, közölte az MTI szerint az izraeli közszolgálati rádió. Ő az első palesztin elnök, aki ilyen tartalmú kijelentést tett. Abbász arab és héber nyelven adta ki üzenetét, amelyet a Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a WAFA honlapján tett közzé. Az elnök rokonszenvét fejezte ki "a nácik által megölt áldozatok családjai és az ártatlan emberek, köztük a zsidók és mások iránt".

"A holokauszt az etnikai megkülönböztetés és a rasszizmus gondolatát jeleníti meg, amit a palesztinok erősen elutasítanak, és ami ellen síkra szállnak" - áll a palesztin elnök üzenetében. Abbász felszólította a nemzetközi közösséget, hogy mindent tegyen meg a rasszizmus és az igazságtalanság elleni harcban.

"A palesztin nép igazságtalanság, elnyomás és a szabadság megtagadása miatt szenved, mi követeljük elsőként az igazságtalanság és a rasszizmus megszüntetését, amely bűnöknek népünk a szenvedő alanya. Ebből az alkalomból felszólítjuk az izraeli kormányt, hogy ragadja meg az alkalmat egy igazságos és átfogó, kétállami megoldáson alapuló béke megkötésére a térségben, amelynek alapján Izrael és a palesztinok egymás mellett békében és biztonságban élnének" - írta.

Abbászt korábban többször is holokauszttagadással vádolták a moszkvai egyetemen írt doktori dolgozata miatt. Ebben a dolgozatban a cionista mozgalom és a nácik holokauszt előtti együttműködését taglalta. Azóta Abbász visszavonta egykori tanait. Az utóbbi években tiltakozott a holokauszttagadás vádja ellen, és elismerte, hogy a második világháborúban hatmillió zsidót öltek meg a nácik és szövetségeseik.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésének kezdetén  reagált Abbász üzenetére: elutasítóan. Netanjahu szerint a nemzetközi közvéleménynek szóló üzenetek helyett Abbásznak a Hamásszal kötött szövetség és az Izraellel kötött valódi béke között kellene választania.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?