Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Amerikában is felbukkant a MERS koronavírus

2014.05.03. 15:46

Az Egyesült Államokban is megjelent a MERS (Middle-East Respiratory Syndrome) nevű koronavírus. Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) közölte, hogy egy férfi a múlt héten lett beteg, miután hazatért az Egyesült Államokba Szaúd-Arábiából, ahol egészségügyi dolgozóként tevékenykedett. Egy Indiana állambeli kórházban ápolják, állapota jó, írja az MTI.

A CDC pénteken emlékeztetett arra, hogy a MERS nem veszélyesen fertőző, így az eset igen csekély kockázatot jelent a lakosságra nézve. A hatóságok mindazonáltal keresik azokat, akik együtt repültek a férfival Londonon keresztül az Egyesült Államokba, majd ott busszal Chicagóból Indianába.

Közben Rijádban szombaton a szaúdi egészségügyi miniszter bejelentette, hogy újabb két halottja van a vírusnak – egy 25 éves férfi és egy 69 éves nő –, és ezzel 109-re emelkedett az áldozatok száma. A királyságban harmincöttel nőt a fertőzöttek száma az elmúlt három napban. A vírus másfél évvel ezelőtti megjelenése óta 396-an betegedtek meg rijádi tájékoztatás szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) viszont csak az április 11. és 26. közötti időszakban 138 megbetegedésről számolt be Szaúd-Arábiában.    

A súlyos akut légzőszervi megbetegedést okozó SARS-vírushoz hasonló - annál gyakrabban halált okozó, de kevésbé fertőző - koronavírus 2012 szeptemberében jelent meg Szaúd-Arábiában. Egyiptomban is diagnosztizáltak már a megbetegedést egy Rijádból hazatért mérnöknél. Egyelőre nincs hatékony mód a fertőzés megelőzésére.