Sehol sem találják a 223 elrabolt lányt

2014.05.03. 22:07

Hiába tüntetnek az áprilisban elrabolt iskolás lányok szülei a nigériai fővárosban, egyelőre semmi jele, hogy előkerülne az a 223 iskoláslány, akiket Chibok városának kollégiumából vittek el a Boko Haram fegyveresei. Az Észak-Nigériában erős iszlám terrorista szervezet tagjai teherautókra pakolták fel az éj leple alatt a lányokat április 16-án, és a kameruni határvidéken fekvő erdőkbe vetették be magukat – írta a CNN. (A 174 milliós ország lakosságának fele muzulmán, 40 százaléka keresztény, a fennmaradó 10 százalék törzsi vallást követő nigériai mellett.)

A támadás után csupán 53 lány került elő, a fennmaradó 223 diák minden bizonnyal szexuális erőszak áldozata lett. Könnyen lehet, hogy házasságba kényszerítették őket a terroristák.

A Boko Haram a 18 év alatti lányok elrablásával azt is jelezte, hogy az funadmentalista iszlám törvénykezésre, a Saríára hivatkozva mindent megtesz az ellen, hogy a nők megjelenhessenek az oktatási rendszerben.

A nyugati oktatási formákkal szemben is véres háborút vív a szervezet: februárban 59 iskolás fiút lőttek le fegyvereseik egy kollégiumban Buni Yadi városában, majd felgyújtották az épületet. A diákok 11 és 18 év közötti gyermekek voltak.