EBESZ-megfigyelők: Élő pajzsként használtak volna minket

2014.05.04. 09:52

Aligha érezheti magát valaki vendégnek, ha egész nap gépfegyveres katonák őrzik

– nyilatkozta egy német televíziónak Krzysztof Kobielski őrnagy, a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták fogságából kiszabadult EBESZ-megfigyelők egyike, aki cáfolta a szlovjanszki szakadárok vezetőjének, Vjacseszlav Ponomarjovnak azt az állítását, hogy vendégként bántak velük.

A megfigyelők hétfős, magas rangú katonatisztekből álló csoportja – négy német, egy cseh, egy lengyel és egy dán férfi – Donyeckből érkezett a berlini Tegel repülőtérre, ahol a német, a cseh és a dán védelmi miniszter fogadta őket. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter rövid nyilatkozatában bejelentette, hogy valamennyien sértetlenek.

A lengyel őrnagy elmondta, hogy csak a kora reggeli órákban értesültek várható szabadon bocsátásukról. Utalt arra, hogy szinte teljesen elvágták őket a külvilágtól, és semmilyen információhoz nem jutottak hozzá.

Gondolkodtunk azon, hogy megszökünk

– mondta egy másik megfigyelő, Josef Prerovsky cseh alezredes Berlinből már Prágába érkezve vasárnap hajnalban. A szökésről végül azért tettek le, mert úgy gondolták, hogy egy fegyveresektől hemzsegő városban nem jutna messzire egy ilyen viszonylag nagy csoport.

Elmondta, hogy a szeparatisták elvették minden személyes értéktárgyukat és számítógépüket, amiket vissza sem kaptak. Az alezredes megjegyezte, hogy katonai pályafutása során soha korábban nem volt ehhez hasonló helyzetben.

Elmondta, hogy elrablóik nem bántották és nem éheztették őket, azonban fogva tartásuk alatt a megfigyelőknek szerinte három esetben is halálfélelmük volt:

  • amikor a szakadárok megkötözték, és mintegy nyolc óra hosszára egy pincébe zárták őket
  • amikor szombaton felvitték őket egy emeletre, és közölték velük, hogy élő pajzsként fogják őket használni, ha az ukrán biztonsági erők megostromolják Szlovjanszkot
  • amikor szombat este tűzpárbaj tört ki a környéken, és két óra hosszáig tartott a lövöldözés.

Elmondta, hogy Szlovjanszk környékén nem láttak egyetlen orosz reguláris katonai egységet sem. Olyan veteránokat láttak, akik valószínűleg megjárták Csecsenföldet, és felbérelték őket arra, hogy Kelet-Ukrajnába menjenek.

Az alezredes szerint az EBESZ-megfigyelők szabadon engedése a bizonyíték arra, hogy vészhelyzetben jól működik az Európai Unió és a NATO közötti együttműködés. Prerovsky köszönetet mondott az EBESZ-nek is azért az erőfeszítésért, amelyet szabadon engedésük érdekében tett.

A megfigyelők kijutását Szlovjanszkból Vlagyimir Lukin, az orosz elnök térségbeli különmegbízottja szavatolta, miután a szabadon bocsátás kieszközléséhez az utolsó napokban Moszkva is támogatást ígért. A csoport tagjait, valamint öt ukrán segítőjüket több mint egy héten keresztül tartották fogva a szlovjanszki szeparatisták. Egy svéd megfigyelőt betegsége miatt korábban elengedtek.