Nem lesz népszavazás az ukrán egységről

2014.05.06. 14:59

Az ukrán parlament keddi zárt ülésén elutasította a kormány által az ország egységéről javasolt népszavazást, amit az elnökválasztással egy időben, május 25-én tartottak volna Ukrajnában, írja az MTI.

A szavazáson az indítvány elfogadásához szükséges legkevesebb 226 képviselő helyett csak 154-en támogatták a népszavazást – mondta Olekszandr Briginec, a kormánykoalícióban részt vevő Haza (Batykivscsina) párt képviselője.

Andrej Szencsenkio a Haza párt másik képviselője az Unian ukrán hírügynökségnek azt mondta, azt fogadták el, hogy külső kényszer alatt nem lehet népszavazás tartani, de az ukrán parlamentnek elkötelezett a népszavazás későbbi megtartásában. A képviselő szerint, amikor „a géppisztolyok csöveit szegezik a lakosságra, akkor nem lehet objektíven felmérni a helyzetet”.

A Nyugat-barát kijevi kormány a múlt héten nyújtotta be a törvényjavaslatot. A referendumon az ország területi egysége, a föderalizáció, decentralizáció kérdésére kellett volna válaszolniuk a választóknak.

Népszavazási javaslatát a kormány a kelet- és dél-ukrajnai megyék orosz ajkú többsége iránti engedménynek szánta. A donyecki oroszbarát szeparatisták saját függetlenségi népszavazást hirdettek meg május 11-re.

Korábbi mai hírek az ukrán válságról: