Több száz halott Nigériában

2014.05.07. 15:44

Több százan haltak meg a Boko Haram iszlamista terrorszervezet merényletében –  írja  az AFP szemtanúk beszámolói alapján.

A terrortámadás  Gamboru Ngalában történt a kameruni határnál, egy helyi tisztviselő szerint 300 ember halt meg. helyiek azt mondták az AFP-nek, hogy egyelőre 100 holttestet találtak. 

A Boko Haram hivatalosan szélsőséges katonai szervezet, hivatalosan nem kötődik az al-Kaidához, de támogatást kapnak tőlük. A nevük annyit tesz: „A nyugati oktatás bűn” – az elmúlt hetekben összesen több száz iskoláslányt raboltak el, hogy ezt nyomatékosítsák.

A szervezet a héten vállalt felelősséget a legnagyobb, három héttel ezelőtti lányrablásért egy videóban. Korábbi cikkünkben a felvétel mellett egy elszökött 16 éves iskoláslány beszámolója is olvasható a merényletről.

Az államfő a Boko Haram miatt rendelt el három északi államban féléves rendkívüli állapotot 2013 májusában, melyet novemberben novemberben még hat hónappal meghosszabbított, miután a fokozott kormányzati jelenlét dacára rosszabbodott a biztonsági helyzet. 2014 első hónapjában több mint 1500 ember  halt meg  iszlamista csoportok és a kormányerők összecsapásaiban, ez több, mint az összes áldozat egész 2013-ban.