Putyin szava kevés volt a felkelőknél

2014.05.08. 12:23

Nem fogadta meg az orosz elnök javaslatát Kelet-Ukrajna önjelölt vezetése: Luganszk és Donyeck megyében a Kijev ellen felkelt szeparatisták úgy döntöttek, hogy mégis megtartják a népszavazást, amely Ukrajna szövetségi rendszerű átalakításáról szól, és amely esetleg később hivatkozási alap lehet ahhoz, hogy a Krímhez hasonlóan kiváljanak, majd csatlakozzanak Oroszországhoz.

A „Donyecki Népköztársaság” kormányának társelnöke bejelentette, hogy nem látják okát a referendum elnapolásának. Gyenyisz Pusilin szerint erről a terület „Társadalmi Tanácsa” egyhangúan döntött.

Putyin hiába egyezkedett?

Az orosz elnök szerdán az Európai Biztonsági és Együttműködési Tanács elnökével, Didier Burkhalterrel folytatott tárgyalása után tette meg javaslatát, kijelentve, hogy ez lehetőséget nyújtana a Kelet- és Nyugat-Ukrajna közötti párbeszédre. A kijevi kormány azonnal visszautasította a javaslatot, mondván, a regionális népszavazásra vonatkozó kezdeményezés amúgy is illegitim volt egy jogi felhatalmazás nélküli szeparatista erőtől, így annak elnapolása súlytalan. Az ukrán kormányfő szerint Putyinnak inkább saját erőit kéne kivonnia Kelet-Ukrajnából és felhagynia a szeparatista terroristák támogatásával. Kijev azt is jelezte, hogy az ukrán vezetés folytatja terrorelhárító akcióját Donyeck megyében.