Donyeck a kijevi nácik ellen készül

2014-05-09 12.11.17
2014.05.09. 13:37 Módosítva: 2014.05.09. 15:03

Nyugalom van Kelet-Ukrajna egymilliós központjában, de a vasárnapi, Kijev által illegitimnek tekintett népszavazásra készülő városban érezhető a feszültség.

A főtéren a szeparatisták által elfoglalt megyei adminisztráció tízemeletes épületén és kétszintes mellékszárnyának tetején is fegyveres őrök állnak. „Amikor lefotóztam az épületet, az őrök is fotózni kezdtek engem” – mondta a helyszínre érkezett tudósítónk, Földes András, akinek egyelőre nem kellett felvennie golyóálló mellényét.

Az épület előtt szögesdrótokból és gumiabroncsokból felhúzott barikádok állnak, előttük egy háromszáz fős csoport gyűlt össze a május 9-i ünnepre. Az orosz zászlók és a mind népszerűbb, kokárdaként is használt, fekete-narancssárga csíkos György-szalag mellett szovjet zászlókat tartanak. A hangszórókból szól az orosz zene.

Német nácik, ukrán nácik

Délután már 3-5 ezer fősre duzzadt a tömeg a főtéren. Az ünnepi felszólalók megtalálták május 9. aktuális pontját.

Szerintük, ahogyan 69 éve a német nácikat kellett legyőzni, úgy most a kijevi náci hatalom ellen kell harcolni.

Hogy a jelenhez szorosan kapcsolódik az ünnep, azt mutatja a tömeg összetétele is: az elmúlt években inkább csak az idősek és a még élő veteránok jöttek ki, most viszont rengeteg a fiatal.

Kisgyerekes családok, fiatalok sokasága lepi el a főteret ésa környező területet. A György-szalag és az orsz zászló után most már megjelent az el nem ismert Donyecki Népköztársaság fekete-kék-vörös trikolórja is.

Bár sok az ünneplő, igazi vurstlihangulat nincs, mert a téren sehol nem árulnak semmit.

A rendezvény biztonságára a rendőrség ügyel, golyóállómellényben vonultak ki nagy számban. A helyi hatalmi struktúra egésze a felkelők oldalán áll, ez is mutatja, hogy Kijevnek nem csupoán néhány tucat fegyveres terroristával kell felvennie a harcot, a feladat sokkal bonyolultabb és valószínűleg nem is oldható meg pusztán katonai erővel.

Délelőtt a még szinte forgalommentes utakon egy húsz autóból álló konvoj is elhaladt, szintén sarló-kalapácsos zászlókat lengetve. A szovjet zászlók használata nem feltétlenül a Szovjetunió visszaállításának vágyát jelenti, egyszerűen elmaradhatatlan kelléke az oroszok számára a május 9-i ünnepségeknek, elvégre a II. világháborút a szövetségesek oldalán a Szovjetunió nyerte meg, nem az utódállamok.

Mindenki gyanakszik

A fényképezőgép miatt tudósítónkat gyanakodva nézik az ünneplő tömegben. Civilek követelik, hogy igazolja magát, de inzultusra nem került sor. „Hasonlót éltek át az itt lévő finn és francia újságírók is, ők szereztek is a helyi hatóságoktól akkreditációt” – mondta tudósítónk, aki mostanra be is jutott az elbarikádozott megyei adminisztráció épületébe, ahol reményei szerint a 7. emeleten át is veheti egy bizonyos Klavgyija asszonytól a Dnonyecki Népköztársaság újságírói akkreditációját.

Mackófelső, símaszk

A téren a délutáni nagyobb tömegrendezvény előtt a terepruhás fegyveresek mellett sok civilruhás, símaszkos fiatalt lehetett látni, akik baseballütőkkel felfegyverkezve önjelölt őrökként grasszáltak.

A megyei adminisztráció épületéből is jöttek ki hozzájuk hasonlók. „Az egyik észrevette, hogy fotóztam, odajött, és azt mondta, vagy kiveszem a kártyát, vagy összetöri a gépet. Végül pár képet letöröltem, ő meg szitkozódva odébbállt” – mesélte Földes.

A város nyugodt, a boltok nagy része az ünnepek miatt zárva. Az elmúlt napokban viszont nagy élelmiszer-felvásárlás folyt, csütörtökön már nehéz volt kenyeret beszerezni Donyeckben. Az emberek attól tartanak, hogy a vasárnapi – az ország szövetségi átalakítását kezdeményező, hosszabb távon akár a Krímhez hasonlóan a terület elszakadását lehetővé tevő – népszavazás után még bizonytalanabb lesz a helyzet.

Előbukkan a vadászpuska

A főtér szélén egy bódéban pénzt gyűjtenek azoknak az áldozatoknak és családtagjaiknak, akik az ukrán erőkkel folytatott harcok során sebesültek vagy haltak meg. A bódét egy őr vigyázza, kétcsövű vadászpuskával, de tudósítónk más civilnél is látott ilyet a tér közelében. A város más részein azonban a hosszú hétvége álmos, viszonylagos nyugalma látszik.

Kijev hivatalosan terrorelhárító akciót folytat a szerinte orosz támogatást élvező fegyveres szeparatisták ellen, de az összecsapásoknak vannak civil áldozatai is, ami viszont növeli az ellenszenvet a kijevi hatalommal szemben.

Az elmúlt napokban Donyeck környékén nem volt nagyobb összecsapás, de a helyi hírek szerint kisebb lövöldözésre a múlt éjszaka is sor került.