Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Moldova lehet a következő Ukrajna

2014.05.09. 21:53

Moldova halassza el készülő EU-társulási megállapodásának aláírását az év végi parlamenti választásokig – szorgalmazta Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes pénteken.

Az ukrán válság ugyanígy azzal kezdődött, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök novemberben az utolsó pillanatban visszatáncolt egy hasonló szerződés aláírásától, és helyette az Oroszországgal való gazdasági együttműködés szorosabbra fűzése mellett döntött. Ezután kezdődtek el Kijevben a tüntetések. Az EU ezt követően gyorsította fel tárgyalásait Moldova és Grúzia társulási és szabadkereskedelmi egyezményéről.

Rogozin, aki a május 9-i, győzelem napi katonai parádé alkalmából látogatott a Dnyeszter menti Köztársasába, helyi újságírók előtt aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Moldovától 1990-ben elszakadt oroszbarát terület vezetőit nem engedik részt venni Moldova európai uniós társulási tárgyalásain, írja az MTI.

"Határozottan ellenezzük, hogy ezekre a tárgyalásokra nem hívják meg a Dnyeszter mentieket, ez azzal fenyeget, hogy gazdasági blokád alá kerülnek." Oroszország mindent elkövet majd, hogy biztosítsa a Dnyeszter menti terület teljes életképességét és lakosságának normális életminőségét – hangoztatta az orosz politikus.

Moldova mehetne az új Szovjetunióba is

Rogozin azt is mondta, hogy Moldova szívesen látott tagja lenne a tervezett orosz-fehérorosz-kazah vámuniónak. "Oroszország boldogan látná Moldovát a mi integrációs egyesülésünk keretei között" - mondta, hozzátéve, hogy sajátjaiknak tekintik a pravoszláv (ortodox vallású) moldovaiakat. "Ugyanakkor problémáink vannak a politikai elitjükkel, akik saját személyes érdekből döntöttek úgy, hogy Brüsszelbe utaznak" - fejtegette az orosz miniszterelnök-helyettes.

Rogozint csütörtökön az ukrán hatóságok nem engedték átrepülni az ország felett.  • Vennék
  • Hírek