Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Hat embert mentett ki Szerbiában egy magyar helikopteres mentőalakulat

2014.05.18. 13:07

Hat embert, köztük három gyereket mentett ki Szerbiában egy magyar mentőalakulat helikopterrel az árvíz sújtotta Grobovacnál - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Hajdu Márton szóvivő azt mondta: a szerb kormány kérésére a katasztrófavédelem, a Hunor mentőszervezet 27 tagjával együtt öt motorcsónakot, egy csónakot és egy mentőhelikoptert indított szombaton az áradások által sújtott Szerbiába.

A csapat leginkább Obrenovac térségében végez mentési munkálatokat, ugyanis a település az elmúlt napok heves esőzése, a Száva áradása, majd gátszakadás következtében teljesen víz alá került.

A MI-2-es helikopter kötelékrepüléseket hajt végre emberek után kutatva az elzárt településeken. Vasárnap a csónakokkal is megkezdték a mentést.

Nebojsa Stefanovic, a Szerb Köztársaság belügyminisztere a helyszínen személyesen fejezte ki köszönetét a Magyarország által küldött légi és vízi mentési segítségért.

Szerbiában a heves esőzések miatt ezrek kényszerültek otthonuk elhagyására, több százezer háztartásban pedig nincs áram. Szerbia kormánya az egész ország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki és többek között Magyarországtól is segítséget kért.