Rémhírek terjednek az árvíz sújtotta Szerbiában

2014.05.20. 08:44

A Száva újabb árhulláma miatt megint elrendelték a Belgrádtól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovac teljes kitelepítését, az elárasztott területeken rekedtek mentése kedd reggel is folytatódott, írja az MTI.

Éjjel kétezer embert telepítettek ki. A településre egyelőre senki nem térhet vissza, és azoknak is el kell hagyniuk házukat, akik eddig ellenálltak. A helyi Nikola Tesla hőerőmű, amely Szerbia áramellátásának a felét fedezi, még mindig veszélyben van, mivel három oldalról is víz veszi körül, de a gátak egyelőre kitartanak.

Aleksandar Vučić miniszterelnök hétfőn közölte, hogy Obrenovacon tizenhárom áldozata van az árvíznek. Szerbiában összesen húszan haltak meg. A kormányfő azt mondta, nehéz felbecsülni a kárt, de ez az összeg feltehetően meghaladja majd a több százmillió eurót, egyesek egymilliárd euróról is beszélnek.

Vučić felháborodott, hogy az áldozatok számával kapcsolatban mennyi valótlanság hangzik el. 635 bejelentést kaptak halálos áldozatokról, eddig 451-et vizsgáltak meg, és mindegyik hamisnak bizonyult.

Hol úszkálnak azok a holttestek, amelyekről egyesek beszélnek?

  – fakadt ki.

Az egy hete kezdődött esőzések és az árvíz miatt az országban eddig több százezer embernek kellett elhagynia otthonát, a mentőalakulatok pedig több mint harmincezer embert mentettek ki.