Veréssel riasztják el a szavazókat Kelet-Ukrajnában

2014.05.21. 07:57

Bizonytalan, hogy Kijev képes lesz-e megrendezni a parlamenti választásokat az ország keleti régiójában, ahol kétes tisztaságú népszavazás alapján kiáltották ki a független Donyecki Népköztársaságot. A kormány készül a vasárnapi eseményre, a szakadár állam kommunikációs vezetője az Indexnek azonban leszögezte: nem engedik, hogy megtartsák a választást.

Donyecki polgárok arról számoltak be, hogy a városban kihelyezték a pártok plakátjait. A szakadárok ugyanakkor megfenyegették a választási bizottságok tagjait.

Telefonhívásokat kaptak azok, akikről tudni lehet, hogy segítik a választás lebonyolítását. Sokakat veréssel fenyegettek meg, vagy azzal, hogy elrabolják őket, ha részt vesznek

– mondta egyik donyecki forrásunk.

Egy másik donyecki úgy tudja, a szakadárok azt ígérték, Molotov-koktélokkal szórják meg a választási helyiségeket, ha ki mernek nyitni. De állítólag vannak olyanok, akiket már most megvertek, mert részt vettek a választás szervezésében. Atrocitások érték azokat, akik kijevi rendszámú kocsival érkeztek a városba.

Donyeck központjában mindenesetre egyre több szakadár fegyverest látni , akik jellemzően a külvárosból vagy a környező településekről érkeznek a régió fővárosába.

Az oligarcha színt vall

A helyiek véleménye még öt nappal a választási előtt is megoszlik arról, hogy lesz-e hol szavazniuk vasárnap. Egyikük szerint addig nem sikerül normalizálni a helyzetet. Volt ugyanakkor olyan, aki úgy látta, a szakadárok nem rendelkeznek akkora támogatói háttérrel, hogy valóban képesek legyenek megakadályozni az eseményt.

Lényeges jel, hogy a régió legjelentősebb oligarchája, Ahmetov, aki egyúttal Európa egyik leggazdagabb embere is, hétfőn Ukrajna egysége mellett állt ki.  Nyilatkozatában elítélte a szakadárok félelemkeltő lépéseit.

Szavai már csak amiatt is fontosak, mert a környék gazdaságát meghatározó, a gyárak jó részét tulajdonló milliárdos Donbasz legfőbb munkaadója, és így nagy hatása van a széles munkásrétegre. Az ukrán oligarchák ráadásul az európai társaiknál sokrétűbb tevékenységet végeznek, Ahmetov saját milíciát is felállított gyára és városai védelmére.

Az oligarcha elkötelezettsége eddig nem volt ilyen nyilvánvaló: a befolyásos üzletember az elmenekült elnök, Janukovics embere volt (vagy Janukovics volt az ő embere), és az elmérgesedő események ellenére sem tette nyilvánossá álláspontját, egészen a legutóbbi időkig.