Katarba utazik? Akkor jól figyeljen oda, mit vesz fel!

2014.05.26. 20:14

A katari kormányzat hivatalos kampányt indított, melyben a helyi öltözködés tiszteletére ösztönzik az országba látogató külföldieket - írja a Saudi Gazette  - A kampány  nem csak a lengébb ruhákban feltűnő nyugatiakat, hanem a helyieket is célozza.

Bnxky vIIAAFCiJ
Fotó: Twitter / @reflectrespect

A kampány alapjául a katari alkotmány azon cikkelye szolgál, mely minden helybéli és látogató számára előírja a nemzeti tradíciók és bevett szokások tiszteletben tartását.

A @reflect_respect Twitter-oldalon is propagált kezdeményezés a tisztelettudó viselkedést állítja középpontba, ami a nők számára például a következő korlátozásokat jelenti: Nem szabad túl szűk, túl rövid, túl áttetsző ruhát viselni – ebbe beletartozik az összes ujjatlan felső és miniszoknya. A fürdőruhákban pedig egyik nembe tartozónak sem szabad elkószálnia a medencétől vagy tengerparttól.

A kampány szükségességét úgy magyarázzák, a látogatók gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy

az udvariasság és a vendégszeretet az egész arab világban a legfontosabb értékek közé tartozik

A virágnyelven megfogalmazott indoklás azt a nagyon egyszerű jelenséget takarja, hogy a hagyományos arab viselet a légkondicionálók korában amúgy is okafogyottá kezd válni. A kezdeményezés a 2022-es katari focivébé miatt is aktuális, hiszen a mondjuk a fürdőruhában meccsre járó brazilokat vagy a sörhasat lóbáló briteket nehéz lesz kordában tartani.

Ráadásul Katar lakosságának többségét ma már nem arabok, hanem az Ázsia minden részéből bevándorolt vendégmunkások adják. Többségük muszlim, de sokan teljesen más öltözködési tradíciókat követnek.