Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Lányt szült a halálra ítélt szudáni nő

2014.05.27. 21:05 Módosítva: 2014.05.27. 21:05
Gyermeket szült a kartúmi börtönben egy fiatal keresztény nő, akit május közepén hitehagyás miatt halálra ítéltek Szudánban, jelentette egy nyugati diplomata közlése alapján az MTI.

A 27 éves nőre a Szudánban hatályos iszlám jog, a saría alapján május 15-én szabtak ki kötél általi halált. Az asszony ügye hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Több ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is mélységesen elítélte a bíróság döntését.

Meriam Jahíja Ibrahim Isag egy kislánynak adott életet a fegyintézetben kedden, mindketten jól vannak - tette hozzá a diplomata. 

A fogva tartott nő férje elmondta, nem láthatta még újszülött gyermekét, mivel hetente csupán egyszer teszik számára lehetővé, hogy meglátogassa feleségét, és hétfőn már volt nála.

Az Amnesty International jogvédő szervezet, amely a nő azonnali szabadon bocsátását kérte, korábban elmondta, hogy az asszonyt húsz hónapos fiával együtt tartják fogva a Kartúm szomszédságában található Omdurman női börtönében.

Abbász Mohammed al-Kalifa bíró az asszony tárgyalásán közölte: a nő előzőleg három napot kapott, hogy megtagadja a keresztény vallást, de erre nem volt hajlandó. Isag a tárgyaláson közölte a bíróval: mindig is keresztény volt, és soha nem változtatta meg vallását, azaz nem követhette el a hitehagyás tettét.

A törvényszék emellett házasságtörés miatt száz korbácsütésre ítélte a fiatal nőt. Ez a vád azon alapul, hogy keresztény férfihoz ment feleségül, pedig Szudánban muzulmán nő csak muzulmán férfival házasodhat össze.

Az Amnesty International szerint Isag asszony az anyja után ortodox keresztényként nevelkedett, muzulmán apja ugyanis nem élt a családdal. Később egy dél-szudáni keresztény férfihez ment férjhez.  • Vennék
  • Hírek