Négy nigériai iskoláslány szabadult ki

2014.05.28. 23:08

Négy nigériai iskoláslány szabadult ki a Boko Haram karmai közül - számolt be a Reuters. Azt nem árulták el, hogy szabadultak ki a lányok. A terroristák még április 14-én raboltak el egy bentlakásos középiskolából 276 lányt, az elrablás után nem sokkal 53-an közülük kiszabadultak, így most még 219-et nem találnak. Az iszlamista fegyveresek azért rabolták el őket a Chibok nevű városból, mert ki akarták kifejezni a nyugati kultúra elleni lázadásukat. Azt vallják, a nyugati oktatás bűn. A lányok épp vizsgáztak, amikor rájuk törtek a terroristák.

A BBC tegnap azt írta, már tudják, hol tartják a lányokat, de ezt nem hozzák nyilvánosságra. A hadsereg vezetője azt mondta, a hadsereg nem megy oda erővel kiszabadítani őket, mert szerintük ezzel veszélybe sodornák a lányok életét.

Nigériában többen bírálták a kormány kezdeti tétlenségét a diáklányok elrablásának ügyében. Az Egyesült Államok szerint az afrikai ország vezetése nem tette meg a szükséges lépéseket az iszlamista szervezet elleni küzdelemben. Goodluck Jonathan nigériai elnök maga kérte Franciaországot, hogy kezdeményezzen nemzetközi találkozót, hogy összehangolják a Boko Haram elleni küzdelmet.