Árpád
-2 °C
3 °C

Lemondott a spanyol király

2014.06.02. 10:57 Módosítva: 2014-06-02 11:09:31

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hétfő reggel bejelentette: I. János Károly király lemond a trónjáról. Hétfőn délután 1 órakor a király személyesen is bejelentette döntését.

A spanyol El País szerint a 76 éves király egészségének hanyatlása miatt már régóta fontolgatta, hogy átadja a trónt örökösének, a 46 éves Fülöp hercegnek. A király a döntést éppen azután hozta meg, hogy élete „visszatért a normális kerékvágásba” több műtét, lábadozási időszak és számos vizsgálat után. 

I. János Károly: Büszke és hálás vagyok

A spanyol király hétfőn délután egy órakor videóüzenetben jelentette be lemondását, amelyet a spanyol köztévé mellett az El País internetes oldala is közvetített.

A király úgy fogalmazott: büszke és hálás a népének, amiért támogatták Spanyolország demokratikus átalakításában. Beszélt arról is, hogy miért érzi szükségét annak, hogy átadja a hatalmat:

Egy új generáció teljes joggal követeli a főszerepet, ugyanazt, ami a történelmünk egy meghatározó, felívelő korszakában az én generációmat megillette.

A király – valószínűleg a katalán nacionalistákra utalva – hangsúlyozta, hogy ő „minden spanyol királya akart lenni”.

A trónörökössel kapcsolatban úgy fogalmazott: „(Fülöp) megtestesíti a stabilitást, amely a monarchia intézményének fémjele... Asturias hercegének megvan a megfelelő érettsége, felkészültsége és felelősségtudata ahhoz, hogy teljes garanciával elfoglalja az államfői posztot, és hogy a remény új korszakát nyissa meg, amelyben a megszerzett tapasztalat egy új generáció lendületével párosul”.

 A néppárti miniszterelnök a spanyol „érdekek fáradhatatlan védelmezőjeként” jellemezte a 39 évig regnáló János Károlyt, akinek minden spanyol örök hálával tartozik. I. János Károly két nappal a spanyol államot vezető Francisco Franco tábornok halála után, 1975. november 22-én lépett trónra. A parlamentben elmondott első beszédében a demokrácia visszaállítását tűzte ki céljául. Az 1978-ban a politikai erők közötti konszenzus jegyében megszületett új demokratikus alkotmány inkább jelképes szerepet adott az uralkodónak, aki fontos helyet töltött be a demokratikus politikai átmenetben.

Őfelsége az imént tájékoztatott arról a döntéséről, hogy lemond.

– mondta a miniszterelnök rövid sajtótájékoztatóján, majd hozzáfűzte: döntésének okairól a király személyesen akarja tájékoztatni a nyilvánosságot. A király szerint ez a legalkalmasabb pillanat arra, hogy Asturias hercege átvegye a trónt – tette hozzá Mariano Rajoy.

Valójában ez nem egy egyszerű időszak a spanyol monarchia számára: a Nóos-botrány többet ártott a királyi család reputációjának, mint bármelyik másik korábbi ügy (például a király 2012-es botswanai vadászata), ráadásul a spanyol egységet is egyre erősebben kérdőjelezi meg a katalán függetlenségi mozgalom, amelynek képviselői minden eddigi választásnál erősebben szerepeltek az idei EP-választáson. A királyság a 90-es években a legnagyobb társadalmi megbecsülést élvező intézmény volt Spanyolországban, tavaly májusra azonban korábban elképzelhetetlen mélységekbe zuhant: egy tízfokú skálán 3,72-es bizalmi indexet adtak neki a spanyolok. Egy idén januárban készült felmérés szerint a spanyolok 62 százaléka azt szerette volna, hogy I. János Károly mondjon le a trónról.

A spanyol királyi család, középen Fülöp herceg és felesége
A spanyol királyi család, középen Fülöp herceg és felesége
Fotó: Carlos Alvarez / Europress / Getty

A miniszterelnök bejelentette: keddre rendkívüli miniszteri értekezletet hív össze, amelyen megvitatják, milyen alkotmányos következményekkel jár a király döntése. Egyben reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az örökösödési folyamat mielőbb lezajlik.

Jön VI. Fülöp

Rajoy szerint Fülöp herceg felkészültsége, személyisége és a közügyekben szerzett széles körű tapasztalatai „biztos garanciát” jelentenek arra, hogy meg fog felelni az elvárásoknak.

A korrupciós botrányokkal és a király nőügyével is terhelt, megtépázott népszerűségű királyi családon belül a királynő mellett még Fülöp herceg a legközkedveltebb a közvélemény-kutatások szerint. Asturias hercege VI. Fülöp néven léphet trónra.

Fülöp Spanyolországban zárkózott, visszafogott stílusáról ismert: a trónörökös soha nem adott interjút, és a háttérből is rendkívül ritkán nyilatkozott a médiában. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy ügyelt rá, hogy imidzse kifogástalan legyen: mindig mosolygósnak, engedelmesnek és türelmesnek mutatkozott. Eddig viselkedését jól jellemzi a következő, José Luis de Vilallonga írónak tett vallomása: „Megtanultam nézni, hallgatni és csendben maradni”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?