Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Plágiumvád a szerb belügyminiszter ellen

2014.06.02. 15:35

Szerb tudósok egy csoportja hétfőn azzal vádolta meg Nebojsza Sztefanovics belügyminisztert, hogy törvénytelen módon szerezte meg doktori címét. A települési önkormányzatokról szóló disszertációja tudományosan értéktelen munka, ami még a legalapvetőbb kritériumoknak sem felel meg - írja az MTI.

A közlemény szerzői szerint emiatt a parlament egykori elnöke, a jelenlegi belügyminiszter nem alkalmas arra, hogy közhivatalt viseljen, és le kellene mondania belügyminiszteri tisztségéről.

Az aláírók olyan példákra hivatkoznak, mint Annette Schavan korábbi német kultuszminiszter vagy Karl-Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszter esete. Mindkettőjük doktori dolgozatával kapcsolatban plágiumgyanú merült fel, ami később beigazolódott, és emiatt a tárcavezetőket megfosztották doktori címüktől. Schavan és Guttenberg ezután benyújtotta lemondását.

A szerb belügyi tárca egyelőre nem kommentálta az állásfoglalást.

Alekszandar Vucsics kormányfő egy hónappal ezelőtti hivatalba lépésekor egyebek közt kijelentette: Szerbiában "nagy számban vannak kétes értékű diplomák a szétzilált oktatási rendszernek köszönhetően".