Huba
19 °C
33 °C

Ez nem választás volt, hanem egy nagy semmi

2014.06.04. 23:33

A szíriai parlament elnökének szerda esti bejelentése szerint földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az előző nap tartott szíriai elnökválasztáson Bassár el-Aszad jelenlegi államfő: a szavazatok 88,7 százalékát kapta. A parlamenti elnök, Mohamed Dzsihad al-Laham szerint Aszad két riválisa, Máher el Haddzsár és Haszan Abdalláh en-Núri 3,2, illetve 4,3 százalékot kapott.

A szíriai ellenzék eleve kétségbe vonta a választás legitimitását. Aszaddal szemben két viszonylag ismeretlen ellenjelölt indult, akik nem számítottak komolyan vehető kihívónak. Ráadásul a szavazást a polgárháború kellős közepén tartották, és csak a kormányerők által uralt területeken lehetett az urnák elé járulni, a felkelők kezén lévő helyeken nem. Nyugaton szintén érvénytelennek tarják a választásokat.

Az Európai Unió közleménye szerint a szavazás nemcsak illegitim volt, hanem "aláássa a szíriai borzalmas konfliktusra megoldást kereső erőfeszítéseket" is. John Kerry amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "ez nem választás volt, hanem egy nagy semmi".

Hozzátette, a szavazásnak semmi értelme nem volt, hiszen "nem lehet választást tartani úgy, hogy emberek milliói részt sem tudnak venni rajta, nincs lehetőségük kétségbe vonni a választást, és nincs választási lehetőségük sem". Damaszkuszban Aszad hívei szerda este már örömünnepet tartottak. Szemtanúk szerint sokan a levegőbe lőttek ünneplés gyanánt, a lövöldözésnek három halálos áldozata is volt.