Ödön
1 °C
11 °C

Ez nem választás volt, hanem egy nagy semmi

2014.06.04. 23:33

A szíriai parlament elnökének szerda esti bejelentése szerint földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az előző nap tartott szíriai elnökválasztáson Bassár el-Aszad jelenlegi államfő: a szavazatok 88,7 százalékát kapta. A parlamenti elnök, Mohamed Dzsihad al-Laham szerint Aszad két riválisa, Máher el Haddzsár és Haszan Abdalláh en-Núri 3,2, illetve 4,3 százalékot kapott.

A szíriai ellenzék eleve kétségbe vonta a választás legitimitását. Aszaddal szemben két viszonylag ismeretlen ellenjelölt indult, akik nem számítottak komolyan vehető kihívónak. Ráadásul a szavazást a polgárháború kellős közepén tartották, és csak a kormányerők által uralt területeken lehetett az urnák elé járulni, a felkelők kezén lévő helyeken nem. Nyugaton szintén érvénytelennek tarják a választásokat.

Az Európai Unió közleménye szerint a szavazás nemcsak illegitim volt, hanem "aláássa a szíriai borzalmas konfliktusra megoldást kereső erőfeszítéseket" is. John Kerry amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "ez nem választás volt, hanem egy nagy semmi".

Hozzátette, a szavazásnak semmi értelme nem volt, hiszen "nem lehet választást tartani úgy, hogy emberek milliói részt sem tudnak venni rajta, nincs lehetőségük kétségbe vonni a választást, és nincs választási lehetőségük sem". Damaszkuszban Aszad hívei szerda este már örömünnepet tartottak. Szemtanúk szerint sokan a levegőbe lőttek ünneplés gyanánt, a lövöldözésnek három halálos áldozata is volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?