Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A cigányokról beszélt Ferenc pápa

2014.06.05. 16:27
Integráció nélkül a cigányok a rabszolgaság új formáinak áldozataivá válnak - mondta és egy vele megtörtént esetet is elmesélt.

A cigányság társadalmi elszigeteltségének veszélyeire hívta fel a figyelmet Ferenc pápa csütörtökön, amikor a Vatikánban rendezett cigánypasztorációs találkozó részvevőit fogadta.

 Az egyházfő a világ különböző részein élő cigány közösségek képviselőivel és a közöttük szolgáló papokkal találkozott.

Mindannyian azon a két napos nemzetközi találkozón vettek részt, amelyet Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa szervezett a Vatikánban Az egyház és a cigányok: az Evangélium hirdetése a peremvidéken címmel.

 Integráció nélkül a cigányok a rabszolgaság új formáinak áldozataivá válnak

- mondta Ferenc pápa. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a cigányok a mai napig gyakran a társadalom peremén élnek, "gyanútól és ellenséges érzelmektől övezve és nagyon kevéssé vonják be őket a politikai, gazdasági, társadalmi életbe".

Az egyházfő személyes tapasztalatát idézve elmondta, hogy amikor még bíborosként egyszer felszállt egy római buszra, ahol cigányok is utaztak, a sofőr arra figyelmeztette a többi utast, vigyázzanak a pénztárcájukra. "Ez a másik lenézése és megvetése!" - fogalmazott Ferenc pápa.

Mint mondta, tudja, hogy a cigányság világa "összetett", de a "cigány nép is arra hivatott, hogy hozzájáruljon a közös jó építéséhez és ezért kötelességek terhelik, ugyanakkor jogok is megilletik".