Aliz
6 °C
14 °C

Nincs megállapodás az orosz-ukrán gázvitában

2014.06.10. 07:01

Egyelőre nincs megállapodás Ukrajna és Oroszország között a gázszállítás folytatásáról, a felek hétfőn 17 órától kezdődően nyolc órán át tárgyaltak az Európai Bizottság közvetítésével, de nem jutottak eredményre – írja az MTI bizottsági tisztségviselőkre hivatkozva. A tárgyalás kedden vagy szerdán folytatódik – mondta Sabine Berger bizottsági szóvivő a Reutersnak.

Oroszország hétfőn megfenyegette Ukrajnát, hogy leállítja a javára történő földgázszállítást, mert Ukrajna nem fizette határidőre a számlát. A gázszállítás leállítása hatással volna az Európai Unió tagországaira is. Az ukrán energiaügyi miniszter, Yuri Prodan szerint a tárgyalások egy olyan orosz javaslat miatt akadtak meg, amely az alacsonyabb árakat export-kötelezettséghez kötötte volna.

Sajnos, az árképzési mechanizmussal kapcsolatos orosz álláspont megváltozott

– idézte a miniszter szavait a Reuters. Orosz kollégája, Alekszandr Novak szerint ők egy „nagyon konstruktív tervet” javasoltak, amely minden érintett számára elfogadható, és amit az érintetteknek el is kéne fogadniuk.

Günther Oettinger, a bizottság energiaügyi biztosa az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tárgyaláson az orosz-ukrán gázszállítási szerződés minden egyes pontjáról tárgyaltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?