István, Vajk
19 °C
33 °C

Nincs megállapodás az orosz-ukrán gázvitában

2014.06.10. 07:01

Egyelőre nincs megállapodás Ukrajna és Oroszország között a gázszállítás folytatásáról, a felek hétfőn 17 órától kezdődően nyolc órán át tárgyaltak az Európai Bizottság közvetítésével, de nem jutottak eredményre – írja az MTI bizottsági tisztségviselőkre hivatkozva. A tárgyalás kedden vagy szerdán folytatódik – mondta Sabine Berger bizottsági szóvivő a Reutersnak.

Oroszország hétfőn megfenyegette Ukrajnát, hogy leállítja a javára történő földgázszállítást, mert Ukrajna nem fizette határidőre a számlát. A gázszállítás leállítása hatással volna az Európai Unió tagországaira is. Az ukrán energiaügyi miniszter, Yuri Prodan szerint a tárgyalások egy olyan orosz javaslat miatt akadtak meg, amely az alacsonyabb árakat export-kötelezettséghez kötötte volna.

Sajnos, az árképzési mechanizmussal kapcsolatos orosz álláspont megváltozott

– idézte a miniszter szavait a Reuters. Orosz kollégája, Alekszandr Novak szerint ők egy „nagyon konstruktív tervet” javasoltak, amely minden érintett számára elfogadható, és amit az érintetteknek el is kéne fogadniuk.

Günther Oettinger, a bizottság energiaügyi biztosa az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tárgyaláson az orosz-ukrán gázszállítási szerződés minden egyes pontjáról tárgyaltak.