Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Újságíróból lett miniszterelnök Dél-Koreában

2014.06.10. 09:02

Volt újságírót nevezett ki kormányfőnek kedden Dél-Koreában Pak Gun Hje államfő, első lépéseként annak, hogy a több száz ember életét követelő áprilisi kompkatasztrófát követően helyreállítsa a bizalmat a kormány iránt.

A miniszterelnöknek kinevezett Mun Csang Kuk korábban a konzervatív Dzsungang Ilbo című újságnál – a három legnagyobb napilap egyikénél – dolgozott. Az államfőnek az a meggyőződése, hogy Mun a megfelelő személy a szükséges reformok, köztük a közigazgatás átalakításának előmozdítására – idézte az államfő szóvivőjét az MTI. A kinevezés azt követően lép hatályba, hogy azt a parlament is jóváhagyta.

Csung Hong Von kormányfő április 27-én mondott le a tíz nappal korábbi kompkatasztrófa során elkövetett kormányzati mulasztások és hibák miatt. A balesetben több mint 300-an haltak meg vagy tűntek el, főként diákok és tanárok. Az azonosított áldozatok hivatalos száma 193, a túlélők mindössze 174-en vannak. A hatóságok a 6825 tonnás komp irányításáért felelős mind a 15 tengerészt letartóztatták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?