Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meggyalázták a nagyváradi Bethlen-szobrot

2014.06.11. 11:57

Meggyalázták Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nagyváradi egész alakos szobrát. A szobrot sárga festékkel és fehér, csirizszerű anyaggal kenték össze, és a fejedelem nyakába román zászlót kötöttek, írja a Krónika.ro.

A szoborról a Facebookon tett közzé képeket egy nagyváradi lakos. A szoborgyalázók a piros-fehér-zöld szalagos koszorúkat is szétdobálták a szobor talapzatától. Később civilek a koszorúkat a helyére tették, és megpróbálták letakarítani a fehér, csirizszerű anyagot is a szoborról.

Bethlen Gábor fejedelem egész alakos szobrát, Kós András alkotását 2003-ban állíttatta a református egyház, de a szobor azóta a polgármesteri hivatal tulajdonába került. A szobor ismeretlen meggyalázói ellen a városháza tehetne feljelentést, de eddig nem tett.

Sárközi Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi önkormányzati képviselője a lapnak elmondta, nem egyedi esetről van szó. A városban József Attila, Czárán Gyula és Szacsvay Imre szobrát is meggyalázták korábban.