Tekla
8 °C
20 °C

Thaiföld: ingyenes vb-közvetítés a boldogságért

2014.06.11. 18:59
A májusban államcsínyt végrehajtó thaiföldi katonai vezetés szerdán arra kérte a médiahatóságot, tegye valahogy lehetővé, hogy az ország futballrajongói ingyen nézhessék a hamarosan kezdődő brazil labdarúgó-világbajnokság összes mérkőzését.

Az MTI szerint a puccsot végrehajtó Prajuth Csan-ocsa tábornok a néphez intézett televíziós beszédében korábban azt ígérte, hogy "visszahozzák a boldogságot" a thaiföldi emberek életébe.

A junta megkérte a thaiföldi médiahatóság elnökét, "keressen megoldást arra, hogy a világbajnokság mind a hatvannégy meccsének ingyenes közvetítésén keresztül visszahozhassák a boldogságot az emberek életébe" - közölte a szervezet főtitkára.

A közvetítési jogokat birtokló társaság, az RS International Broadcasting and Sport Management Plc. eredetileg huszonkét meccset szándékozott ingyenesen sugározni. 

A médiahatóság viszont úgy rendelkezett, hogy a vállalatnak a vébé minden mérkőzését ingyen kell közvetítenie a földi sugárzású csatornákon. Ezt a rendeletet a thaiföldi legfelsőbb bíróság szerdán megsemmisítette és kimondta, hogy a közvetítési jogokat birtokló társaság a mérkőzések több mint felét fizetős csatornákon sugározhatja. 

Az RS 2005-ben nyerte el a világbajnokság közvetítési jogait a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA).

"A médiahatóság módot fog rá találni, hogy kárpótolja valahogy az RS-t" - szögezte le a főtitkár.

A katonai vezetés a május 22-ei hatalomátvétel óta több kampányt is indított népszerűsége növelésére, például ingyenes koncerteket és hajvágásokat szervezett.

Az ország nagy részében éjszakai kijárási tilalom van érvényben, sokan ezért kénytelenek lesznek otthonukban követni a bajnokságot. A labdarúgás a legnépszerűbb sportok egyike Thaiföldön.