30 év börtönt is kaphatnak a török tüntetés szervezői

2014.06.12. 12:35

Elkezdődött az a büntetőper, amit a tavaly júniusi törökországi tüntetéshullám 26 feltételezett vezetője ellen indítottak, írja az MTI. A Taksim Szolidaritás nevű szövetség tagjai, köztük építészek, mérnökök, orvosok ellen tüntetések szervezéséért és azokon való részvételért indult eljárás, és harminc évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók.

A bíróság előtt civil szervezetek és szakszervezetek tiltakoztak az eljárás ellen, a szóvivőjük szerint

ez a per foltot hagy az ország történelmén. A szabadság, a demokrácia és a béke fölött ítélkeznek itt. De senki sem tudja megakadályozni, hogy segítsünk barátainknak az utcán.

Az Erdogan vezette iszlám-konzervatív kormány 2002-es hatalomra jutása óta példa nélküli tiltakozó mozgalom tavaly május végén kezdődött egy maroknyi környezetvédő aktivista mozgósításával, akik ellenezték a jelképértékű Taksim tér peremén lévő, azóta szintén híressé vált Gezi park átalakítási terveit.

A rendfenntartó erők május 31-én hajnalban indított erőszakos beavatkozása után a tüntetés addig nem látott politikai tiltakozó hullámmá vált Erdogan tekintélyelvűnek és iszlamistának tartott kormányzása, a vezetés túlkapásai ellen. Három hét alatt több mint három és fél millióan vonultak fel az ország mintegy száz városában. A demonstrációkat keményen elfojtották a rendfenntartó erők, aminek következtében legkevesebb nyolcan meghaltak, több mint nyolcezer volt a sebesültek száma, s ezreket vettek őrizetbe.