Romániában rendőrök vittek el egy Wass Albert-szobrot

2014.06.12. 13:10 Módosítva: 2014.06.12. 13:11

Elkobozták a román hatóságok csütörtökön reggel azt a Wass Albert-szobrot, amelyet pünkösdvasárnap a saját háza udvarán állított fel egy ember a Maros megyei Szovátán, írja a Krónika.

A szovátai Tóth Ferenc a lapnak azt írta: házkutatást is folytattak nála, június 17-re pedig gyanúsítottként kihallgatásra idézték Marosvásárhelyre.

Az erdélyi író büsztjét vasárnap magánterületen avatták fel Szovátán, miután a román állam által háborús bűnösnek tartott író alakját közterületen nem önthetik szoborba.

A Wass Albertet fiatal katonatisztként, bajusszal ábrázoló, műkő mellszobor Miholcsa József képzőművész alkotása, aki Tóth Ferenc felkérésére készítette el a szobrot. A szobrot Bajkó Norbert szovátai katolikus segédlelkész és Bartha József holtmarosi református lelkipásztor szentelte fel. Az eseményen részt vettek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik marosvásárhelyi szimpatizánsai, de a csíksomlyói búcsúról hazatérő magyarországi zarándokok is.

A lap szerint a rendőrség már a szoboravatáskor a közelből figyelte a történéseket. A Hargita megyei rendőrség a szombati csíksomlyói búcsún az író köteteit távolíttatta el az utcai árusokkal.

Korábbi cikkünk szerint Magyarországon már több mint 30 köztéri szobra van Wass Albertnek