Fegyverbe szólított az iraki főajatollah

2014.06.13. 19:44

Fegyverbe szólította a síitákat a szunniták ellen Al al-Szisztani főajatollah. A kormányellenes szunnita fegyveresek jelenleg a főváros, Bagdad felé tartanak, és a város védelmére máris több mint harmincezer önkéntes jelentkezett, írja az Aljazeera. Mindeközben az iraki városokat sorra elfoglaló szélsőséges szunnita szervezet, a Levantei Iszlám Állam (ISIS) hivatalos közlése szerint a napokban 1700 síita katonát végeztek ki.

"Azoknak az állampolgároknak, akik képesek fegyvert fogni és harcolni a terroristák ellen, megvédve ezzel az országukat, a népüket és a szent helyeiket, csatlakozniuk  kell a biztonsági erőkhöz, hogy segítsék őket e szent cél elérésében!" – jelentette ki Szisztani egyik szóvivője az ajatollah nevében a pénteki ima idején. 

A felszólítás után több mint ezer önkéntes érkezett egy katonai táborba Tadzsiba, Bagdadtól 30 kilométerre csak Karbala városából. Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, az önkéntesek egy napos képzést kapnak, mielőtt harcolni küldik őket az iraki hadsereg katonái mellé. Az önkéntesek nagyon jól jönnek az hadseregnek, amelyből ezrével léptek ki a katonák az elmúlt hetekben. Az újonnan belépő harcosok főként síita milíciák tagjai, akik az iraki polgárháború alatt elkövetett brutális vérontásaikról híresek.

"Akik önkéntesnek jelentkeztek, nagyon lelkesek attól a gondolattól, hogy ez egy vallási háború" - mondta a Washington Postnak egy Bagdadból éppen Jordániába menekülő férfi. A repülőtér, ahol beszélgettek vele, teljesen tele volt menekülni készülő emberekkel. Bagdadban a lakosok a közelgő szunnita csapatok hírére pánikba estek, a piacokon megduplázódott az élelmiszerek ára, ahogy az emberek elkezdtek mindent felvásárolni.

A pánikot az is növeli, hogy az összes közösségi média oldal elérhetetlen Irakból.  A Twitter, a Facebook és a Youtube hivatalos közleményt is kiadott arról, hogy tisztában vannak a problémával és próbálják orvosolni. Az egyetlen elérhető közösségi kommunikációs oldal a Whisper, amelyen névtelenül osztanak meg egymással titkokat az emberek.

A kialakuló polgárháborús helyzet miatt az amerikai hadsereg egy repülőgép-hordozót vezényelt a Perzsa-öbölbe, jelentette ki a CNN amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva. Barack Obama elnök pénteken kijelentette, hogy mérlegeli a katonai fellépés lehetséges módjait, de kizárta, hogy szárazföldi erőket vezényeljen Irakba. A kialakult helyzetről itt olvashatja elemzésünket>>>

Nem zárható ki, hogy az elnök légi- és dróncsapások elrendelésére készül, de a BBC fehér házi információi szerint nagyon tart attól, hogy túlságosan belegabalyodik egy véres és kiszámíthatatlanul alakuló konfliktusba - amit ráadásul egyszer már elvileg ugye le is zárt.