Botond, Mózes
EUR 390,92 Ft
USD 375,26 Ft
12 °C
29 °C

Vezető cseh politikus állt ki a Benes-dekrétumok mellett

2014.06.14. 13:32

A Benes-dekrétumoknak helyük van egy európai jogállam jogrendjében, és hiba, ha az ellenkező véleményekre Prága nem reagál − állítja Milan Stech, a cseh parlament felsőházának elnöke. A cseh politikus erről szombaton, a Prágától északnyugatra fekvő Lidicében beszélt, azon az emlékünnepségen, amelyen megemlékeztek a település nácik általi felégetésének 72. évfordulójáról, írja az MTI.

Milan Stech a bajor tartományi szociális miniszter, Emilie Müller kijelentésére reagált, aki a közelmúltban azt mondta, hogy a Benes-dekrétumoknak nincs helyük egy európai jogállam jogrendjében.

A szenátus elnöke az emlékünnepségen bírálta a német politikus kijelentését.

Éppen ellenkezőleg, a Benes-dekrétumoknak helyük van egy európai jogállam jogrendjében, és hiba, hogy egy ilyen kijelentés felett csak úgy átsiklunk, nem reagálunk rá

− nyilatkozta a szociáldemokrata Milan Stech.

A Benes-dekrétumok: a második világháború után az akkori csehszlovák államfő, Edvard Benes nevéhez kötődő dekrétumok a kollektív bűnösség elve alapján megfosztották a szudétanémeteket a csehszlovák állampolgárságtól, elkobozták a földjüket, a vagyonukat és kitelepítették őket az országból. Mintegy hárommillió német kényszerült Csehszlovákia elhagyására.

Hasonló módon sújtották a Benes-dekrétumok a több mint félmilliós szlovákiai magyarságot is, akiknek kitelepítését a potsdami négyhatalmi konferencia hagyta jóvá.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek