Valér
-2 °C
0 °C

Aki szavazáson kapnak a tálibok, levágják az ujját

2014.06.15. 08:32 Módosítva: 2014-06-15 16:11:15

Tizenegy ember, köztük több választási megfigyelő meghalt vasárnap Afganisztánban egy út szélén elrejtett pokolgép robbanásakor Aibakban, Szamangal tartományban, írja az MTI.  Abban a támadásban hat nő, négy férfi és egy gyerek halt meg.

A nyugat-afganisztáni Herát tartományban pedig a tálibok 11 civil ujját vágták le, mert szavaztak az elnökválasztás második fordulójában. A tálibok korábban arra szólították fel az embereket, hogy ne menjenek el szavazni.

Összesen több mint 270 támadás történt és mintegy kétszázötven haltak meg: 176 terrorista, 44 civil és 29 katona, de a választást nem sikerült káoszba fordítaniuk a táliboknak.

Afganisztánban a 2001 óta hatalmon lévő Hamid Karzai utódját választják meg, aki vagy a volt külügyminiszter, Abdullah Abdullah, vagy a korábban a Világbanknál is dolgozó közgazdász, Ashraf Ghani lesz, írja a BBC. Az elnökválasztás első fordulójában Abdullah 45%-ot, Ghani 31,6%-ot szerzett. Ez az első alkalom egyébként, hogy demokratikus úton történik vezetőváltás Afganisztánban.  

Előzetes eredmények közzététele július 2-án, a végleges adatok ismertetése július 22-én várható. Abdullah Abdullah közben megkérdőjelezte az afgán választási bizottság közléseit a választás tisztaságáról, ellenfele pedig máris győztesnek kiáltotta ki magát.

A közép-ázsiai országban a helyi viszonyokhoz képest nyugodt légkörben zajlott szombaton az elnökválasztás második fordulója, bár az ország több részén a tálibok fegyveres akciókat hajtottak végre. Az országos választási bizottság vezetője bejelentette: a mintegy 12 millió választásra jogosult közül a becslések szerint több mint hétmillióan vettek részt a voksolásban. Ez nagyjából hasonló arány, mint az áprilisi első fordulóban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!