Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Muzulmánok házait gyújtogatták a Srí Lanka-i buddhisták

2014.06.16. 17:55

Legalább hárman meghaltak, 78-an pedig súlyosan megsebesültek Srí Lanka déli részén, a muszlimok és buddhisták között kitört összecsapásokban – írja az MTI a helyi igazságügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

Az erőszakos cselekmények két tengerparti városban, a turisták által kedvelt és többségében muzulmánok lakta Aluszgamában és Beruvalában történtek, mintegy 60 kilométerrel délre a fővárostól, Colombótól. A helyiek elmondása szerint a Bodu Bala Sena (BBS) nevű szélsőséges buddhista csoport tagjai vasárnap egy felfokozott hangulatú gyűlést követően iszlámellenes jelszavakat skandálva a muzulmán városrészekbe vonultak, ahol többtucatnyi házat és üzletet felgyújtottak. A rendőrség könnygázt vetett be a demonstrálók ellen, de a gyújtogatásokat nem tudta megakadályozni. A hatóságok külföldi sebesültről nem tudnak.

Adzsisz Rohana, a rendőrség szóvivője emlékeztetett rá, hogy az összecsapások néhány nappal azután törtek ki, hogy négy muzulmán megvert egy buddhista szerzetest. Az incidensek nyomán kijárási tilalmat rendeltek el a két településen. Mahinda Radzsapaksze elnök a Twitter közösségi oldalon közölte, hogy a kormány kivizsgálja a történteket. Az igazságügyi minisztérium óva intette a hasonló erőszakcselekményektől a BBS-t. A muzulmán lakók szerint a rendőrség nem védte meg őket a támadásoktól.

Az indiai-óceáni szigetországban tavaly és januárban is voltak összecsapások a vallási csoportok között. A 20 milliós lakosság 10 százalékát kitevő muzulmánok parlamenti képviselői nemrég azt kérték az államfőtől, hogy védje meg közösségüket a szélsőséges buddhista elemektől. A buddhisták a lakosság 74 százalékát teszik ki. A buddhista nacionalista csoportok azzal vádolják a vallási kisebbséget, hogy aránytalanul nagy politikai és gazdasági befolyással rendelkezik az országban.

Az egykori brit gyarmat Ceylon 1948-ban lett független, mint domínium, 1972-ben lett köztársaság és vette fel mai nevét. A tamil kisebbség és a szingaléz többség ellentétei 1983-ban polgárháborúhoz vezettek, amely csak 2009. május 17-én ért véget, a kormányhadsereg győzelmével. A harcok civil és katonai áldozatainak számát 90 ezerre becsülik.