Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Muzulmánok házait gyújtogatták a Srí Lanka-i buddhisták

2014.06.16. 17:55

Legalább hárman meghaltak, 78-an pedig súlyosan megsebesültek Srí Lanka déli részén, a muszlimok és buddhisták között kitört összecsapásokban – írja az MTI a helyi igazságügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

Az erőszakos cselekmények két tengerparti városban, a turisták által kedvelt és többségében muzulmánok lakta Aluszgamában és Beruvalában történtek, mintegy 60 kilométerrel délre a fővárostól, Colombótól. A helyiek elmondása szerint a Bodu Bala Sena (BBS) nevű szélsőséges buddhista csoport tagjai vasárnap egy felfokozott hangulatú gyűlést követően iszlámellenes jelszavakat skandálva a muzulmán városrészekbe vonultak, ahol többtucatnyi házat és üzletet felgyújtottak. A rendőrség könnygázt vetett be a demonstrálók ellen, de a gyújtogatásokat nem tudta megakadályozni. A hatóságok külföldi sebesültről nem tudnak.

Adzsisz Rohana, a rendőrség szóvivője emlékeztetett rá, hogy az összecsapások néhány nappal azután törtek ki, hogy négy muzulmán megvert egy buddhista szerzetest. Az incidensek nyomán kijárási tilalmat rendeltek el a két településen. Mahinda Radzsapaksze elnök a Twitter közösségi oldalon közölte, hogy a kormány kivizsgálja a történteket. Az igazságügyi minisztérium óva intette a hasonló erőszakcselekményektől a BBS-t. A muzulmán lakók szerint a rendőrség nem védte meg őket a támadásoktól.

Az indiai-óceáni szigetországban tavaly és januárban is voltak összecsapások a vallási csoportok között. A 20 milliós lakosság 10 százalékát kitevő muzulmánok parlamenti képviselői nemrég azt kérték az államfőtől, hogy védje meg közösségüket a szélsőséges buddhista elemektől. A buddhisták a lakosság 74 százalékát teszik ki. A buddhista nacionalista csoportok azzal vádolják a vallási kisebbséget, hogy aránytalanul nagy politikai és gazdasági befolyással rendelkezik az országban.

Az egykori brit gyarmat Ceylon 1948-ban lett független, mint domínium, 1972-ben lett köztársaság és vette fel mai nevét. A tamil kisebbség és a szingaléz többség ellentétei 1983-ban polgárháborúhoz vezettek, amely csak 2009. május 17-én ért véget, a kormányhadsereg győzelmével. A harcok civil és katonai áldozatainak számát 90 ezerre becsülik.