Ukrajna: Prosenko tűzszünetet kezdeményez

2014.06.16. 19:18 Módosítva: 2014.06.17. 00:55

Petro Porosenko ukrán államfő kijelentette, hogy a héten részletes béketervet mutat be, amelynek egy, a kelet-ukrajnai lázadókkal kötendő tűzszüneti egyezmény is részét képezi. "Az elnöki béketerv megvalósításának kezdeteként fegyvernyugvást fogunk javasolni" - mondta a tisztségébe nemrégiben beiktatott Porosenko, amikor megnyitotta az ukrán nemzetbiztonsági tanács ülését.

Lezárják a határt

Az államfő közölte, arra utasította a kormányerőket, hogy a héten zárják le az Oroszország és Ukrajna közötti teljes határszakaszt. Mihelyt a határ biztonságos lesz, egy ideiglenes tűzszüneti egyezményt léptethetnek életbe és erőfeszítéseket tehetnek, hogy megállapodjanak egy béketervről. "Felelőtlenség lenne úgy tűzszünetet hirdetni, hogy közben nyitva van a határ" - tette hozzá Porosenko.

Az ukrán elnök elmondta, hogy javaslatai alkotmánymódosítást is magukban foglalnak, amely lehetővé tenné a hatalom decentralizációját. Azt nem közölte, hogy tervei szerint meddig tartana a tűzszünet. A szakadár csoportok eddig nem reagáltak a hírre, így nem tudni, hogy milyen feltételek mellett fogadnák el a fegyvernyugvást.

Kijev a felkelők támogatásával vádolja Moszkvát. A konfliktus az utóbbi napokban tovább fokozódott, miután a szeparatisták lelőtték az ukrán hadsereg egyik katonai szállító repülőgépét negyvenkilenc emberrel a fedélzetén, Oroszország pedig leállította a gázszállítást Ukrajnába.

Már 122 ezer ember menekült Oroszországba

Az utóbbi egy hónapban 122 ezer ember érkezett Délkelet-Ukrajnából a szomszédos Rosztovi területtel közös határon át Oroszországba, az ukrán menekülteknek már több mint 43 tonna segélyt sikerült összegyűjteni - közölte az orosz régió vezetésére hivatkozva az MTI. A rosztovi kormányzat adatai szerint csak az utóbbi 24 órában több mint 13 ezren menekültek el a "polgárháború sújtotta" ukrán térségből, és majdnem 8500-an Oroszországban maradtak.

Korábban napi 400-500 ember lépte át az orosz határt Ukrajna felől. Szergej Tyurin, az orosz régió tájékoztatási hivatalának vezetője azt mondta, hogy a Délkelet-Ukrajnából érkezettek közül 70 ezren maradtak Oroszországban. A Rosztovi területen 5 ezer embert helyeztek el, a többiek tovább utaztak, rokonoknál, ismerősöknél, üdülőkben, táborokban helyezkedtek el, vagy önkéntesek fogadták be őket.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió naponta tudósít ukrán menekültekről. Főként gyerekeket és asszonyokat szólaltatnak meg, akik arról számolnak be, hogy a harcok, a mindennapossá vált lövöldözések elől menekültek Oroszországba, ahol biztonságban érzik magukat, mindennel ellátják őket, de féltik otthon maradt családtagjaikat, férjeiket. 

Soros segítene

Soros György kész segíteni a válság sújtotta Ukrajnának, a magyar származású amerikai pénzügyi befektető Petro Porosenko államfővel hétfőn tartott kijevi megbeszélésen beszélt ezzel kapcsolatos terveiről. Az elnöki hivatal közleménye szerint Soros tájékoztatta Porosenkót egy "stratégiai konzultatív csoport" létrehozásáról, amely segíteni fogja a kijevi kormányt a reformok végrehajtásában.

Porosenko hangsúlyozta, hogy szükség van a reformok végrehajtására irányuló erőfeszítések összehangolására. Határozott támogatásáról biztosította Soros György kezdeményezését, amely szerint ingyenes biztosítást kapjanak a politikai kockázatokra azok, akik befektetnek az ukrán gazdaságba vagy együttműködnek Ukrajnával.