Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Felrobbant egy gázvezeték Kelet-Ukrajnában

2014.06.17. 16:29 Módosítva: 2014-06-17 18:11:58

A kelet-ukrajnai Poltava régióban felrobbant és kigyulladt egy gázvezeték – számolt be a Russia Today.  Szemtanúk szerint a lángok 200 méter magasra csapnak fel.

A Testvériség nevű gázvezeték robbant fel kora délután, körülbelül egy kilométerre a legközelebbi lakott településtől, Iszkovci falutól. A robbanásban senki nem sérült meg.

A forróság miatt egyelőre nem lehet megközelíteni a robbanás helyszínét.

Egyelőre úgy tudni, a nyomáscsökkenés miatt robbant fel, de vizsgálatokat csak később tudnak végezni.

Poltava megye katasztrófavédelmi hivatala azt közölte, hogy a gázvezeték az Iszkovci és Krasznoe falu közötti mezőn megsérült, és a benne lévő gáz lángra lobbant. A tüzet már eloltották. A helyszínen a katasztrófavédelem folytatja a helyreállítási munkálatokat. A közeli településeken nem kellett felfüggeszteni a gázszolgáltatást.

Az Ukrtranszhaz cég arról számolt be, hogy a megsérült gázvezetéket a kompresszorállomásokon elzárták. A lezárt szakasz hossza mintegy 20 kilométer. A gázt a vezeték párhuzamos ágán szállítják tovább.

Az 1967 óta működő Testvériség gázvezeték Európában a leghosszabb, 4451 kilométer hosszú. Szlovákiánál ér be az EU-ba, az egyik ága Magyarországra, Ausztriába, Olaszországba és a Balkánra visz gázt, a másik pedig Csehországba, Németországba, Franciaországba és Svájcba.

A Gazprom szerint az csak a következő napokban fog kiderülni, hogy a robbanás okoz-e fennakadást az európai gázellátásban.

A Földgázszállító Zrt. kedd délutáni tájékoztatása szerint Magyarországon nincs fennakadás a szállításban, a nyomásérték és a mennyiség is rendben van.

Terrorcselekmény volt?

A Poltava régió, ahol a robbanás történt, az ukrán kőolaj- és földgázipar központja. Ez a terület az ukrán hadsereg fennhatósága alatt áll, és eddig nem volt érintett az ukrán összecsapások által. Márciusban a szélsőjobboldali Jobb Szektor vezetője, Dmitri Jaros azzal fenyegetőzött, hogy ukrán területen lévő orosz gázvezetékeket fog felrobbantani, hogy ezzel is csökkentse az oroszok egyik bevételi forrását – írja a Russia Today.

Az oroszok hétfőre virradóra jelentették be, hogy nem szállítanak több gázt Ukrajnának.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közleményben tudatta, hogy a hatóságok a detonáció több lehetséges okát is vizsgálják, ezek egyike a terrorcselekmény.  „Nem most kíséreltek meg először terrortámadást az ukrán gázszállító rendszer ellen” – közölte az ukrán energetikai tárca.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!