István, Vajk
19 °C
33 °C

Nem bírják sokáig az ukrajnai lázadók Oroszország segítsége nélkül

2014.06.17. 06:52

A donyecki lázadóhadsereg parancsnoka szerint a fegyveresei legfeljebb még egy hónapig tudnak ellenállni az ukrán hadseregnek Oroszország segítsége nélkül, írja az MTI.

Ihor Sztrelkov erről egy nyilvánosságra került videóüzenetben panaszkodott. A csaknem tizenhárom perces felvételen többször, kétségbeesett hangon beszél arról, hogy az ukrán fegyveres alakulatok hatalmas erőfölényben vannak mind létszámban, mind pedig haditechnikában, és Oroszország segítsége nélkül a Moszkva-barát felkelőknek semmi esélyük a győzelemre. Elpanaszolja, hogy miközben Ukrajna nagy segítséget kap a nyugati országoktól, kiváltképpen az Egyesült Államoktól, a felkelőknek hátországuk sincs, és alkatrészhiány miatt a meghibásodott katonai járműveiket sem tudják megjavítani

"Ha Oroszország nem hoz sürgős intézkedéseket, ténylegesen sürgőseket és határozottakat, akkor ők (az ukrán katonák) sikerrel járnak. Nem tud sokáig ellenállni a légierőnek, a tüzérségnek és a harckocsik tömegének még ezer, a határ térségében harcoló felkelő sem, néhány harckocsival és löveggel, akkor sem, ha sok golyószórójuk és gránátvetőjük van" - ecseteli a harci helyzetet Sztrelkov. Úgy folytatja, hogy "elmúlik két-három hét vagy talán egy hónap, és a leginkább hadrafogható felkelőegységek is elvéreznek - előbb vagy utóbb szétverik és megsemmisítik őket".

A lázadóparancsnok arról is beszél, hogy az ukrán fegyveres alakulatok egymás után fogják ellenőrzésük alá vonni a Moszkva-barát fegyveresek kezén levő délkelet-ukrajnai városokat, ugyanolyan módszerrel, ahogyan a minap bevették Mariupolt. Ráadásul ellenőrzésük alá vonják ismét a határt.

Oroszország szerinte elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy a Luhanszki és a Donyecki megye függetlenségének kikiáltása után elismerje önállóságukat, és béketeremtő erőket küldjön oda, most pedig már végképp nem tudja ezt megtenni. Oroszország arra sem kész, hogy oroszajkú menekültek tíz- vagy százezreit fogadja be a Donyec-medencéből - panaszolja a donyecki lázadók parancsnoka.