Lázár János Szlovákiáról álmodik?

2014.06.19. 17:53
Vajon mi történik, ha a Norvég Alap korrupciógyanús ügyre bukkan? Tanulságos történet Szlovákiából, ahol a civileknek szánt pénzeket már rég az állam felügyeli és osztja szét.

Ami Lázár Jánosnak csak álom, Szlovákiában régen működik: az alapítványi pénzeket a szlovák Kormányhivatal kezeli. Az első Fico kormány 2008-ban állapodott meg a Norvég Alappal egy labdarúgópályát és három teniszpályát is magában foglaló mulifunkcionális sportközpont megépítésének támogatásáról. A szerződést 2009-ben írta alá Alexander Matlák klubelnök és Igor Federič a szlovák Kormányhivatal elnöke.

Alexander Matlák (balra)
Alexander Matlák (balra)

A beruházás mintegy 800 ezer euróba került, amelyből 85 százalékot a Norvég Alap, 15 százalékot a szlovák kormány állt. A területet a helyi önkormányzat biztosította hosszú távú bérleti szerződés formájában. Hogy valami nincs rendben a beruházás finanszírozása körül először 2011 szeptemberében hallhattunk. A sportklub egykori alelnöke, Miroslav Moravský a külföldi támogatással kapcsolatos visszaéléseket bizonyító dokumentumokat juttatott el a rendőrségre.

A Norvég Alapba befizető donor országok az Ernst&Young-ot bízták meg a projekt átvizsgálásával, és a szlovák kormány is bejelentette: nyomozást indít az ügyben. A szlovák Kormányhivatal megerősítette a csalás tényét. Az állami hivatal szerint 62 ezer euróval kapcsolatban merült fel probléma:

A beruházás megvalósításával megbízott szenci sportklub hamis banki dokumentumokat mutatott be.

Az eredeti számláktól való eltérésre azután derült fény, hogy a szlovák Korrupció-ellenes Hivatal azokat beszerezte a projekt számláját vezető bankból. A vizsgálat megállapította: 62 ezer eurót készpénzben kivettek a projekt számlájáról. A Kormányhivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Szlovákia csalt, fizesse vissza a 660 ezer eurót!

ezt 2012 szeptemberében olvashattuk, az EGT és a Norvég Alap közleményének részeként az eeagrants.org oldalán. Miután a csalás gyanúját a nemzetközi audit vizsgálat is megerősítette, a norvégok a nemzetközi szerződések alapján a teljes támogatásra szánt összeget, 668 284 eurót kérték vissza. Mindezt annak ellenére, hogy a szlovák Kormányhivatal mindössze 62 ezer euró értékben észlelt problémát, más forrásokat a vizsgálatok szerint is rendeltetésszerűen használtak fel.

A Norvég Alap az általa biztosított pénzügyi támogatások kapcsán, korrupció esetén, a zéró tolerancia politikáját alkalmazza, minden projektjük szigorúan ellenőrzött és rendszeresen felügyelt. A Norvég Alapba befizető donor államok, korrupció esetén, függetlenül a projekt tartalmától és az összeg nagyságától, hasonló szankciót alkalmaznak. Szlovákia elegett tett a kérésnek:

2012 októberében visszafizette az összeget a Norvég Alapnak. Az adófizetők pénzéből.

A Kormányhivatal a teljes összeget, beleértve az kormány 118 ezer eurós támogatását is, a szenci sportklubtól akarta behajtani. Egy évvel később, a szlovák Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal vizsgálata alapján, a ŠK SFM Senec sportklub adóssága 788 087,95 euró volt. A szenciek a visszafizetés egy éves elhalasztását kérték, azzal az indoklással, miszerint az egyesület gazdasági helyzetének javulása esetében a tartozást egy összegben visszafizetik. A szlovák állam 2013 októberében beleegyezett a halasztási kérelembe, ugyanakkor felmerülhet a kérdés: mitől várja a különböző alapítványok és adományok és az állampolgárok 2 százalékos adóbefizetéseiből fenntartott civil szervezetként működő klub gazdasági helyzetének és fizetőképességének javulását?

Szenci Klub
Szenci Klub

2012 szeptemberében Miroslav Moravský, a szenci klub egykori alelnöke újabb korrupcióról szóló bizonyítékokat adott át a rendőrségnek. A dokumentum arról szólt, hogy a szenci klubnak megítélt támogatás nem a véletlennek köszönhető, maga Alexander Matlák klubelnök intézte el. A vissza nem térítendő anyagi támogatás dokumentumainak előkészítése során a klubelnök szorosan együttműködött a szlovák Kormányhivatalban dolgozó, meg nem nevezett személlyel, akinek

106 ezer euró kenőpénzt fizetett ki.

Moravský a dokumentumot eljuttatta a szlovák Belügyminisztériumnak és a Hospodárke noviny szlovák gazdasági napilap online rovatának is."Egyáltalán nem tudom, miről beszélnek. Senkit nem vesztegettem meg” – ezt már Matlák mondta, aki a gazdasági lap további kérdéseire csak e-mailben volt hajlandó válaszolni.

Robert Fico kormányhivatala hivatalosan megüzente: készek együttműködni az ügy feltárását végző bűnüldöző szervekkel, hogy az esetet maradéktalanul felderítsék. Ráadásul a Kormányhivatal ismeretlen tettes ellen újabb feljelentést tett megvesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt.

De a nyomozás nem haladt előre. Moravský több levelet írt a Daniel Lipšic és Robert Kaliňák belügyminisztereknek is, nem válaszoltak."A panasztevő bejelentését megalapozatlannak találtuk" – nyilatkozta Denisa Baloghová rendőri szóvivő, miután Moravský a vizsgálatok elmaradása miatt panaszt tett a rendőri felügyetnek is. A Korrupcióellenes Iroda munkatársai nem akadtak bűncselekményre utaló nyomokra.

A szóvivő szerint a nyomozók átvizsgálták a projekt részleteit, az anyagi támogatás feltételeit rendben találták, kivéve a már korábban észlelt 62 ezer eurós tételt, amely nem az előírásoknak megfelelően számlán, hanem készpénzes kifizetéssel történt.Az Ernst&Young vizsgálata szerint azonban több tétel sem volt rendben: például a sportcentrumban három teniszpályát kellett volna felépíteni, de egy már korábban is létezett. A futballstadion világítását kétszer is kifizették: a klub a Norvég Alap támogatását is felhasználta, de a Szlovák Labadrúgó Szövetségtől is kapott pénzt a világítás kiépítésére.

szenci projekt

A gyanú szerint Alexander Matlák, a polgári társulás elnöke a Sporter cégvezetőjével Martin Černákkal közösen fiktív könyvelési tételeket számlázott le. Černák később a rendőrségnek tett vallomásában elismerte:

20 ezer eurót kapott a fiktív utalásokért cserébe.

Az elnök lemondott, megtörtént az első vádemelés is. Eközben a sportklub vezetőségének nagy része, akik a sportkomplexum építésében és a támogatás megszerzésében érintett voltak, nincs a klubnál.

Nem tölti be az elnöki posztot a támogatásról szóló szerződést aláíró Alexander Matlák klubalapító, korábbi elnök sem. Matlák egyébként Szenc befolyásos polgára, 2013 októberében a település polgármestere városi kitüntetésben részesítette az egykori klubelnököt, mivel elhozta Szencre a sportkomplexumot.A szlovák rendőrség sokáig kitartott hivatalos álláspontja mellett, miszerint Szencen nem történt semmilyen csalás és senkit nem vesztegettek meg a Kormányhivatalban.

Ehhez képest fordulatot jelenthet, hogy Jaromír Čižnár főügyész újratárgyalásra visszaküldte az ügyet. Június 6-án a szlovák médiában bejelentették: a norvég alappal kapcsolatos csalás ügyében megtörtént az első vádemelés. "Az üggyel kapcsolatban a rendőrség vádat emelt egy személy ellen, aki meghamisította a könyvelési és gazdasági adatokat" – nyilatkozta a rendőrség szóvivője, Michal Slivka. Hozzátette, további információkkal nem szolgálhat az ügyben, de várhatóan több eljárás is indul.