Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Még most sem találják az eltűnt maláj gépet

2014.06.20. 06:09

Több száz kilométerre délre tolódik át a három és fél hónapja eltűnt malajziai utasszállító utáni kutatás attól a helytől, ahol legelőször keresték - írja az MTI.

Martin Dolan, a kutatásban közreműködő ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal illetékese közölte, hogy 60 ezer négyzetkilométeres területen fogják átfésülni a tengerfenéket a roncsok után kutatva, de csak a jövő héten várható tájékoztatás arról, hogy pontosan hol.

Dolan szerint a szerencsétlenség valószínű helyszíne több száz kilométerre van attól a helytől, ahol a Blufin-21 tengeralattjáró robot hasztalan fésült át egy850 négyzetkilométeres területet. Ebben a körzetben, az Indiai-óceán déli részén, május végén ért végett a keresés.

Azon a környéken kutattak, ahol egy akusztikus jelet észleltek, és azt gondolták róla, hogy az eltűnt repülőgép fekete dobozától származik. Ma már sokan azon a véleményen vannak, hogy más forrásból eredt a hangjel.

Az új kutatási területet a műholdak által rögzített adatok alaposabb elemzése alapján állapítják meg. Dolan szerint  jóval délebbre lesz, de egyelőre folyik még az adatok elemzése, hogy meghatározzák a pontos helyszínt. Delon felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül bonyolult eljárással, különféle módszerekkel elemzik az adatokat.

A malajziai légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, MH370-es járatának - 239 emberrel a fedélzetén - március 8-án veszett nyoma. A gép roncsait és fekete dobozát azóta sem találják.