2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Helikopterrel szöktek meg a börtönből, elfogták őket

2014.06.22. 18:23

Újra elfogta a kanadai rendőrség azt a három férfit, akik korábban egy helikopterrel szöktek meg a Quebec melletti börtönből, írja a bbc.co.uk. A gyilkosság és kábítószer kereskedés miatt börtönbe került férfiakat Montreálban vették őrizetbe.

A három férfi június hetedikén szökött meg: egy helikopter landolt a börtön udvarán, ők pedig felszálltak rá. Három hétig voltak szökésben. A szökéshez felhasznált helikopter pilótája még bujkál. A három szökevény a kanadai média szerint kapcsolatok fűzik a Pokol Angyalai motoros bandához.

A hármak esete alig több mint egy évben belül már a második olyan szökés volt, amely során az elítéltek helikopter segítségével jutottak ki egy québeci börtönből, írja az MTI. Tavaly márciusban a St. Jerome börtönből vett fel egy helikopter két rabot, Benjamin Hudon-Barbeaut és Danny Provencalt. Őket és a szökést kitervelő másik két embert azonban néhány órán belül elfogták. Utóbbiak fegyverrel kényszerítették a helikopter pilótáját a manőverre.

A helikopteres szökések ritkák, de nem példa nélkül állóak a világ más országaiban sem. A sort 1971-ben Joel David Kaplan gyilkosságért elítélt amerikai üzletember nyitotta meg, aki egy mexikói börtönből menekült el sikeresen.

A "műfaj" egyéni csúcsát a francia Pascal Payet tartja, akit eredetileg egy pénzszállító autó kirablásáért, és egy aközben elkövetett gyilkosságért fosztottak meg 30 évre a szabadságától. Payet hazájában 2001-ben, 2002-ben és 2007-ben is a helikopteres módját választotta a szökésnek, de mindháromszor elfogták.

A legtöbben - öten - Puerto Ricóban próbáltak meg ily módon elmenekülni, de mindnyájukat nyakon csípték.