Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Rendőrökkel csaptak össze albán tüntetők

2014.06.22. 18:44

Autókat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg albán tüntetők az ellenük a kivezényelt rendőrséget vasárnap a koszovói Kosovska Mitrovica városában, írja az MTI. Az összecsapásokban többen megsérültek, a koszovói rendőrség két járművét, valamint az ENSZ egyik gépkocsiját is felgyújtották. A pristinai média nem hivatalos információi szerint a sebesültek között két rendőr is van.

Az észak-koszovói településen a helyi szerbek szerdára virradóra elbontották azt az úttorlaszt, amelyet majdnem három évvel ezelőtt emeltek azért, hogy a helyi albánokat távol tartsák a város északi, szerbek lakta részétől. A barikádokkal 2011-ben a helyi szerbek azt is jelezték, nem engedik be az albán hatóságokat a város szerbek lakta részébe, az ugyanis szerintük Belgrád fennhatósága alá tartozott, annak ellenére, hogy Koszovó már 2008-ban kikiáltotta függetlenségét.

Az Ibar folyó hídjának közepén - amely Kosovska Mitrovica északi, főleg szerbek lakta részét a déli, többségében albánok lakta résszel köti össze - az úttorlaszok helyét a szerbek parkosították, és a Béke parkjának nevezték el, az ott élő albánok szerint azonban a beton virágtartók ugyanúgy a város kettéosztását jelentik, mint a korábbi, ormótlan betontömbökből létesített torlaszok.

A híd déli részén a több száz fősre becsült tömeg albán és amerikai lobogót, illetve a koszovói albánok egykori gerillaszervezetének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) a zászlaját lengette, majd kövekkel és üvegekkel dobálta meg a rendfenntartó erőket - közöttük az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának, az EULEX-nek és a NATO-nak a parancsnoksága alatt működő rendőröket és békefenntartó katonákat -, akik könnygázgránátokat vetettek be az albán tüntetők megfékezésére.

.