Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Obama: Ezért fizetni fogtok, Vlagyimir

2014.06.23. 22:51

Obama sürgette Putyint, hogy támogassa a békét Ukrajnában, és hogy tegyen lépéseket a feszültség csökkentése érdekében, mert ellenkező esetben újabb szankciókkal kell majd számolnia.

"Az elnök beszélt Putyin elnökkel és még egyszer sürgette, hogy a békét támogassa ahelyett, hogy lehetővé teszi a fegyverek és hadianyagok átjutását a határon és hogy továbbra is segíti azokat a militánsokat és szakadárokat, akik tovább destabilizálják a helyzetet Ukrajnában" - hangoztatta hétfőn Josh Earnest, az amerikai elnök hivatalnak szóvivője.

"Noha továbbra is bízunk a diplomáciai megoldásban, Oroszországnak további szankciókkal kell számolnia, ha nem látunk konkrét lépéseket a helyzet csillapítása érdekében" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva Earnest.

Az oroszok fegyverrel, az amerikaiak szankciókkal

A múlt héten az amerikai kormány több ukrajnai szakadárral és krími vezetővel bővítette a szankciókkal sújtott személyek listáját és kijelentette, hogy orosz csapatösszevonás folyik a két ország határán, miközben az oroszokhoz húzó szakadár fegyveresek hadfelszereléshez jutottak. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő kijelentette, hogy Oroszországnak sebészi pontosságú szankciókkal kell szembenéznie, ha továbbra is Ukrajna destabilizálására törekszik.

Earnest szerint Obama sürgette, hogy Putyin vesse be a személyes befolyását a béke és a stabilitás elérése érdekében Kelet-Ukrajnában. Ezek a lépések magukba foglalnák a fegyverszállítások leállítását is.

Putyin békülékeny

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin orosz elnök az amerikai kollégájával folytatott hétfői telefonbeszélgetés során azt hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai helyzet normalizálásához elsődleges fontosságú a harci cselekmények tényleges beszüntetése és a közvetlen béketárgyalások megkezdése a szemben álló felek között.

Az orosz tájékoztatás értelmében Putyin és Obama  megvitatta a súlyos ukrajnai belpolitikai válságot, Porosenko ukrán elnök béketervét. A két vezető egyetértett a humanitárius kérdések haladéktalan fontosságában.