Ödön
2 °C
11 °C

Nem lesz közös frakciója a szélsőjobboldali pártoknak az EP-ben

2014.06.24. 06:23

Zátonyra futottak a tárgyalások, így egyelőre nem lesz közös frakciója az Európai Parlamentben a szélsőjobboldali pártoknak, köztük a hollandiai Szabadságpártnak és a francia Nemzeti Frontnak, írja az MTI.

Gert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) főként iszlámellenes kirohanásairól ismertté vált radikális elnöke hétfő este arról tájékoztatta az ANP holland hírügynökséget, hogy a határidő lejártáig nem sikerült közös frakciót alakítaniuk a hat másik párt képviselőivel. A politikus a Nemzeti Front (FN) vezetőjével, Marine Le Pennel, valamint más pártok vezetőivel egyeztetett a frakcióalakításról.

A 751 tagú EP-ben legalább hét tagországból legalább 25 képviselő tud frakciót alakítani. A frakciók sokkal előnyösebb helyzetet tudnak biztosítani tagjaiknak, mint amilyen helyzetben a független képviselők vannak. Érvényes ez a pénzügyi szempontból és a parlamenti megszólalási, illetve a tisztségviselési lehetőségekre egyaránt.

Wilders ugyanakkor bizakodó a tekintetben, hogy az év folyamán képesek lesznek közös frakciót alakítani. Mindenáron azonban nem akar közös képviselőcsoportot - hangsúlyozta. A Janusz Korwin-Mikke által vezetett lengyel Jobboldali Kongresszus párttal (KNP) például kizárta az együttműködést. A KNP vezetőjét antiszemitának tartják, és azt is kifogásolják, hogy a párt elveti a nők szavazáshoz való jogát.