Judit
2 °C
7 °C

Kerry: mélyebben a zsebébe kell nyúlnia több NATO-szövetségesnek

2014.06.25. 18:40

A NATO 28 tagállama közül minden olyan országnak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, amely jelenleg bruttó hazai termékének (GDP) kevesebb mint 2 százalékát költi védelemre - közölte szerdán John Kerry amerikai külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagállamok tanácskozását követően az MTI szerint.
"Aki egy pillantást vet a térképre, annak nyilvánvaló, hogy miért" - hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője, rámutatva, hogy az ukrajnai, a szíriai és az iraki válság mind-mind hatással van a globális biztonságra.
"Egyikünket sem kell emlékeztetni, milyen pusztításhoz vezethet országainkban egy tőlünk távolinak tűnő konfliktus" - hangoztatta John Kerry, felidézve a májusi lövöldözést a brüsszeli zsidó múzeumnál, amelynek elkövetésével egy korábban Szíriában harcoló férfit vádolnak.
Ukrajnáról szólva az amerikai külügyminiszter nagy lépésnek nevezte, hogy az orosz Szövetségi Tanács visszavonta a katonai erő Ukrajna területén való alkalmazására adott felhatalmazást.
"De ezt 10 percen belül vissza lehet csinálni. Ezt mindannyian tudjuk" - vélekedett Kerry, aki szerint az volna az igazi előrelépés, ha Oroszország megakadályozná, hogy fegyverek és fegyveresek jussanak át a határon, nyilvánosan felszólítaná a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatistákat, hogy tegyék le a fegyvert, valamint visszavonná a csapatokat a határ közeléből.
"Kulcsfontosságú, hogy Vlagyimir Putyin tettekkel, és ne csak szavakkal bizonyítsa, hogy elkötelezett a béke iránt" - jelentette ki az amerikai külügyminiszter. Kerry megerősítette, hogy a széleskörű gazdasági szankciók tervezése mindaddig nem kerülhet le a napirendről, míg Oroszország tanúbizonyságot nem tesz erről.