Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csecsemőkkel kereskedett a nigeri házelnök felesége

2014.06.26. 09:23

Nigerben a héten őrizetbe vettek mintegy húsz embert, köztük közéleti személyiségek feleségét egy újszülöttekkel kereskedő nemzetközi hálózat felszámolására irányuló nyomozás keretében - közölte az AFP-re hivatkozva az MTI.

Hétfő óta már több mint húsz személyt, elsősorban nőket hallgatott ki a rendőrség az üggyel kapcsolatban. Az eladásra szánt gyerekek a szomszédos Nigériából Beninen keresztül érkeztek Nigerbe, a nyomozást a három ország hatóságai indították még hónapokkal ezelőtt.

A kihallgatott nők között van Hama Amadou nigeri házelnök egyik felesége, valamint Abdou Labo mezőgazdasági miniszter házastársa is. A rendőrség őrizetbe vett több egészségügyi és önkormányzati tisztségviselőt is.

Mohamed Anmansour, a rabszolgaság elleni küzdelemmel foglalkozó Timidria civil szervezet munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy Niger "tele van gyerekekkel", így aki csecsemőt szeretne örökbe fogadni, annak nem kellene az illegális kereskedelemben részt vennie. Nigerben egy nőre 7,6 gyermek jut, így a világ legtermékenyebb országának számít.

A szomszédos Nigériában a hatóságok rendszeresen lepleznek le úgynevezett babagyárakat. Ezeket a magánklinikákat többnyire olyan nők keresik fel, akiknél nem kívánt terhesség áll fenn. Egy kismama pár száz eurót (1 euró 307 forint) kap egy újszülöttért, akit aztán több ezer euróért értékesítenek a feketepiacon. Az ENSZ adatai szerint Nigériában az emberkereskedelem a harmadik legelterjedtebb bűncselekmény a csalás és a drogkereskedelem után.