Rekord hasisfogás a Földközi tengeren

2014.06.27. 21:52

A valaha volt egyik legnagyobb európai kábítószerszállítmányt, 42,7 tonna hasist foglalt le az olasz pénzügyőrség Szicília és Tunézia között egy togói zászló alatt közlekedő hajón a francia vámhatóság információja alapján – írja az MTI.  A 110 méteres hajón 15 indiai, illetve szíriai matróz dolgozott, őket átadták az olasz igazságügyi hatóságoknak. A még hétfőn lefoglalt hajót a szicíliai Trapani kikötőjébe vontatták.

A francia vámparancsnok, Vincent Sauvalere szerint a hajó valószínűleg Marokkóból indult, és a Földközi-tenger keleti felének valamelyik országába tarthatott, Görögországba vagy Albániába, az árut onnan terítették volna egész Nyugat-Európában. Ennyi hasis átvételi ára 20-30 millió euró, és mintegy 120 millióért értékesítő tovább.

Egy gramm jó minőségű marokkói hasist elszívva 2-3 ember jópár órán át felhőtlenül jól tudja magát érezni. 42,7 millió egygrammos adag ennek megfelelően 100-120 millió embernek, minden hatodik-hetedik európainak elég lenne egy vidám estére, de a 80 milliós Németországban például mindenkinek bőven jutna belőle.