Vegyigyárat szereztek a szakadárok

2014.06.29. 17:33 Módosítva: 2014.06.29. 17:39

Elfoglaltak egy vegyigyárat a donyecki szeparatisták. Az oroszbarát erők közölték, hogy felújítják a gyárban az egykori gránátgyátást, hogy fokozzák a „kijevi juntával” szembeni ellenállást. A donyecki gyár elfoglalásának hírét mind a fegyveresek, mind az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (SZNBO) elismerte.

Kijevben vasárnap többezres tüntetés zajlott, azt követelve, hogy az ukrán vezetés mielőbb újítsa fel a terrorellenes harcot Kelet-Ukrajnában. Egyoldalú tűzszünetet még június 20-án hirdetett Petro Porosenko, amnesztiát ajánlva fel az oroszbarát fegyvereseknek. A szeparatisták azonban elutasították az elnök javaslatát, amit Moszkva is inkább ultimátumnak, semmint rendezési tervnek nevezett. 

Porosenko hétfőn este tíz óráig adott időt a fegyvereseknek, így a tüntetéstől függetlenül az akciót hivatalosan is felújítják az ukrán erők.

A május végén indított terrorelhárító akciókban eddig 145 ukrán katona vesztette életét, 312-en megsebesültek Kelet-Ukrajnában.

Csak az elmúlt két nap alatt öt ukrán katona vesztette életét a harcokban Donyeck megyében – az egyoldalú tűzszünet ugyanis nem vezetett eredményre, a harcok Szlovjanszkban és Donyeck valamint Luganszk megye más térségeiben is folytatódtak.

Vasárnap is Szlovjanszk volt az összecsapások színhelye: az Unian.ua úgy tudja, hogy a szeparatisták páncélosokat vetettek be a lakónegyedekben. Korábban hasonlóval a fegyveresek vádolták az ukrán erőket, így csak annyi bizonyos, hogy a százezres városban harcok folynak.

Porosenko vasárnap telefonon beszélt az orosz elnökkel. Az ukrán államfő arra kérte Vlagyimir Putyint, ne engedjen harcokosokat Oroszországból ukrán területre. (Oroszország visszautasítja a kelet-ukrajnai felkelők támogatásának kijevi vádját.)

A menekültek száma az ENSZ szerint is meghaladja a 160 ezret. Ebből 110 ezren Oroszországba mentek, 54 ezren Ukrajnán belül kerestek menedéket – ebből 12 ezren a március 17-e óta Oroszország által saját részének tekintett Krímből érkeztek. Lengyelországba, Csehországba és Belaruszba 1600 ukrán ment.