Amerika újabb 200 katonát küld Irakba

2014.07.01. 00:54

További 200 katonát küld Irakba az Egyesült Államok a bagdadi nagykövetség és a repülőtér védelmének megerősítésére - jelentette be Barack Obama amerikai elnök hétfőn Washingtonban.

A védelmi minisztérium közlése szerint az amerikai erősítést helikopterek és pilóta nélkül repülőgépek (drónok) is kiegészítik. Korábban az amerikai vezetés már közölte, hogy 300 katonai tanácsadót küld az arab országba a fegyveres iszlamista lázadók elleni harc segítésére. Irakban a most bejelentettekkel együtt mintegy 750-re nő az amerikai erők létszáma.

Az ISIS iraki terrorszervezet hétfőn önálló állam létrehozását jelentette be. A hatalmas iraki területeket elfoglaló, az al-Kaidánál is szélsőségesebb szervezet vasárnap este jelentette be, hogy önálló országot hoz létre Iszlám Kalifátus néven.

A kalifátus vezetőjének Abu Bakr al-Bagdadit nevezték ki. Eközben harcok folynak az iraki állam és az ISIS egységei közt, az irakiak orosz vadászgépeket is beszereztek, hogy ezzel szorítsák vissza a terrorszervezetet.