Obama és Cameron megint beszólt Oroszországnak

2014.07.14. 06:23

Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit miniszterelnök azonnali lépéseket vár Oroszországtól az ukrán válság enyhítésére - közölte helyi idő szerint vasárnap a Fehér Ház, miután a két politikus telefonon egyeztetett egymással az ukrajnai mellett az afganisztáni és az iraki helyzetről, valamint az iráni atomprogramról is.

Obama és Cameron aggodalmának adott hangot a növekvő feszültség miatt Kelet-Ukrajnában, és egyetértett abban, hogy Európának és az Egyesült Államoknak további összehangolt intézkedéseket kell foganatosítaniuk Oroszországgal szemben, ha az nem tesz azonnali lépéseket a feszültség enyhítésére.

Afganisztánt üdvözlik, Iránt felszólítják

Afganisztánról egyeztetve a két politikus üdvözölte a választás kimenetelével kapcsolatos viták megoldását célzó előrelépést, egyúttal arra buzdítottak minden felet, hogy segítse elő a békés és demokratikus hatalomváltást az országban. A választás második fordulójában szereplő két jelölt, Abdulla Abdulla és Asraf Gáni - akik közül a jelenlegi eredmények szerint utóbbi nyert - a hétvégén John Kerry amerikai külügyminiszter közvetítésével beleegyezett abba, hogy ellenőrzik a június 14-i második fordulóban leadott valamennyi szavazat hitelességét.

Iránnal kapcsolatban Obama és Cameron felszólította Teheránt, biztosítsa a nemzetközi közösséget afelől, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, és erősítse meg, hogy elkötelezett egy hosszú távú megállapodás iránt.

Az iraki helyzetről szólva az amerikai elnök és a brit kormányfő egyetértett abban, hogy továbbra is együttműködnek minden féllel annak érdekében, hogy Irakban olyan kormány alakuljon, amely valamennyi iraki érdekeit képviseli.