Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Zavargások törtek ki Buenos Airesben

2014.07.14. 06:36 Módosítva: 2014.07.14. 07:45

Az argentin válogatott veresége miatt felbőszült több száz fiatal jelentések szerint kirakatokat tört be, autókat és közlekedési lámpákat rongált meg, és kövekkel dobálta meg a kivonult rohamrendőröket, akik könnygázzal, vízágyúkkal és gumilövedékekkel próbálták feloszlatni a tömeget.

A Buenos Aires belvárosában lévő obeliszk környékén kitört zavargásokban legalább hetvenen megsérültek, köztük tizenöt rendőr. A hatóságok több mint ötven embert őrizetbe vettek.

A randalírozók – akik több mint három órával a meccs lefújása után érkeztek az obeliszkhez – tévés közvetítőkocsikat is megtámadtak, valamint egy bárt és egy színházat is kifosztottak.

Éjfél után fajult el a helyzet

Helyszíni beszámolók szerint a meccs utáni órákban még kifejezetten fesztiváli hangulat uralkodott az argentin fővárosban, csak késő estére fajult el a helyzet. Szemtanúk szerint sokan kisgyerekükkel a karjukban menekültek el az obeliszk környékéről, miután kitört az erőszak.

Hírügynökségi beszámolók arra emlékeztettek, hogy a világ egyik legmagasabb inflációjával küzdő és egy egyre közelebbinek tűnő adósságválsággal szembenéző, mindezek mellett pedig az utóbbi időben az elnök bizalmi embereit elérő korrupciós botrány által megrázott Argentínában az elmúlt hetekben a futballválogatott sikerei egyesítették a társadalmat.

Cristina Fernández de Kirchner elnök asszony nem vett részt a világbajnokság döntőjén sem.

A vb-döntőben a németek a hosszabbításban elért góllal 1-0-ra verték Argentínát.