Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Energiatakarékos villamost teszteltek Bécsben

2014.07.15. 14:19

Bécsben befejeződött az EcoTram nevű energiatakarékos villamos tesztje, ami a bécsi közlekedési vállalat egyik kutatási projektje volt. A tíz hónapos tesztüzem során 4 200 kilowattórányi, vagyis 13 százaléknyi energiát spórolt meg a villamos, ami egy átlagos osztrák háztartás évi energiafogyasztása.

EcoTram Foto WrLinien Helmer
Fotó: Wiener Linien / Helmer

Egy hagyományos alacsonypadlós járművet alakítottak át, a szélcsatornában és a mindennapi közlekedés során gyűjtött adatok alapján. A hűtés, a fűtés és a szellőztetés hatékonyságát szerették volna növelni.

Ezekkel próbálkoztak :

  • szén-dioxid-érzékelőkkel optimalizálták a frisslevegő-befúvást, ami az utasszámtól függő intenzitással keringette a villamosban a levegőt
  • a hűtési rendszer a korábbi adatok alapján megpróbálta kitalálni, mennyien fogják használni a villamost, és ettől, illetve az időjárástól függően hűtötte le vagy melegítette fel a járművet,
  • speciális fóliázással látták el az ablaküveget, ami kevesebb napfényt engedett be a villamosba

Tettek a villamosba egy hőszivattyút is, ami a hűtést és a fűtést a környezeti hőt használva próbálta megoldani.

A Wiener Linien projektje májusban ért véget, a villamos a 62-es vonalon közlekedett. Még nem döntötték el, hogy lesz-e belőle sorozatgyártás, vagy hogy a mostani eredményeket felhasználják-e a későbbi villamosmodellek gyártásakor.