Egy norvég orvos kétségbeesett levéllel üzen Gázából a világnak

2014.07.21. 18:35 Módosítva: 2014.07.22. 01:03

Vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa a halottak számának meredek növekedését látva azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket, de hétfőn a harcok ugyanúgy folytatódtak a Gáza-övezetben. Sőt, Benjámin Netanjahu leszögezte: addig folytatják a két hete tartó offenzívát, amíg az az összes célját el nem éri. A deklarált cél pedig a több százezer munkaórával kialakított határ alatti alagútrendszer felszámolása.

A Háárec összesítése szerint eddig 18 katona halt meg az izraelieknél – ebből egyedül az utolsó 24 órában hét áldzoat volt –, a palesztinoknál viszont már 570 a regisztrált halálos áldozatok száma – ebből még az IDF szerint is csak 160 a milicista. 

Nem mentegetésképpen, de a „civil” eléggé relatív fogalom a konfliktusban. Az eddig felderített 45, terroristák által használt alagutak közül több is lakóházakból, sőt, kegyhelyekről indult Izrael felé. Hétfőn egyébként a Haaretz azt írta, hogy palesztin terrorista-osztagoknak két, addig még fel nem fedezett alagúton keresztül sikerült behatolnia Dél-Izraelbe - arról nem olvastunk, ott mit sikerült elérniük.

Gáza - ami egy elképesztő sűrűn lakott kis csík a tengerparton - közben a humanitárius katasztrófa szélére került. Brutális állapotokról számol be megrázó nyílt levelében egy Mads Gilbert nevű norvég orvosprofesszor, akinek vezetékes víz és áram nélkül kell műtenie a százával érkező sebesülteket. 

Ráadásul az orvosok élete sem éppen veszélytelen: a palesztin egészségügyi minisztérium közleménye szerint két orvos meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült, amikor egy harckocsilövedék becsapódott az Al-Aksza kórház harmadik emeletébe. Az Orvosok Határok Nélkül pedig két halálos sebet kapott mentősről is tud. A Vöröskereszt azt sérelmezte, hogy az IDF – előzetes megállapodásuk ellenére – nem engedi őket az evakuációban segédkezni. 

Az ENSZ közben bejelentette, hogy több mint százezer palesztinnak kellett a konfliktus miatt elmenekülnie otthonából, ők a világszervezettől kértek segítséget. A palesztin menekültekért felelős testületnél (UNRWA) már kétszer annyian kértek menedéket, mint a 2009-es gázai háború idején.

Közben az izraeli belpolitikában is újabb hullámokat vet a konfliktus: az izraeli arabok – akik a népesség 20 százalékát teszik ki – általános sztrájkba léptek az invázió miatt, mire a világi nacionalista Avigdor Lieberman külügyminiszter a sztrájkolók vállalkozásainak, üzleteinek bojkottjára szólította fel a zsidó lakosságot. Maga a sztrájk egyébként csak az arabok által sűrűn lakott helyeken - köztük Názáretben - érezteti hatását.