Hátrálnak Kijev elől a lázadók

2014.07.23. 11:27

Szerdára elfoglalták Szeverodonyecket az ukrán erők. Néhány nap alatt Luganszk és Donyeck megyében felére csökkent a szeparatisták által ellenőrzött terület mértéke.

A Kijevben terrorelhárító akciónak nevezet művelet azután kapott újabb lendületet, hogy csütörtökön rakétatalálat ért egy Donyeck felett elrepülő, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó malajziai utasszállító gépet, fedélzetén 298 emberrel. A rakétát Ukrajna és az EU, valamint az Egyesült Államok feltételezése szerint az oroszbarát szeparatisták lőtték ki, Oroszországból kapott rakétarendszerrel.

Ukrán beszámolók szerint a hadsereg által visszaszerzett Szeverodonyeck, Popasznaja, Rubezsnoje után a visszavonuló szeparatisták Luganszk és Donyeck városok megtartására törekszenek – bár utóbbiak körül is szorosabb gyűrűt fontak az ukrán erők. Donyeck repülőteréről a szakadárok a város központjába szorultak vissza.

Az ukrán hadsereg előrejelzése szerint két napon belül visszaszerzik a szeparatistáktól Liszicsanszkot is.

Nem kellenek tanúk

A Moszkvát a szeparatisták támogatásával vádoló Kijev szerint Oroszország most már igyekezne menekülni a felelősség elől, amely különösen a maláj gép lelővése után nehezedett rá. Az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Zoran Skirjak bejelentette, hogy tudomása szerint a Kreml a kényelmetlenné vált, túl sokat tudó szeparatista vezetők likvidálására készül.

Az állítólagos listán van Igor Girkin (Sztrelkov), az úgynevezett Donyecki Népköztársaság védelmi erőinek egyik vezetője, Igor Bezler parancsnok, és Luganszk önjelölt kormányzója, Valerij Bolotov.

Veszélyben az orosz vb?

Német politikusok szerint el kellene venni Oroszországtól a 2018-as futball-vb rendezési jogát, ha továbbra sem működne megfelelően közre a maláj gép lelövésének feltárásában. A CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának helyettes vezetője szerint ez lenne az egyik leghatékonyabb szankció Moszkvával szemben. Az MTI által idézett Michael Fuchs szerint Oroszország helyett Németország, Franciaország és Olaszország közösen könnyedén megrendezhetnék a világbajnokságot.