Visszatért a lemondott ukrán kormányfő

2014.07.28. 18:29 Módosítva: 2014.07.28. 19:36

Múlt hét csütörtökön lemondott hivataláról az ukrán miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk, de hétfőn ismét munkába állt, írja az MTI. Jacenyuk felszólította a parlamentet, hogy rendkívüli ülésen fogadja el azokat a kormányjavaslatokat, amelyeket előző héten még csak napirendre sem tűzött.

Jacenyuk  a lemondását múlt héten azzal indokolta, hogy nem vették napirendre az ukrán hadsereg finanszírozása szempontjából fontos költségmódosítási javaslatot, illetve a gázvezetékrendszer reformjáról szóló előterjesztést. Utóbbi lehetővé tenné, hogy nyugati befektetőket vonjanak be a gázvezetékrendszer korszerűsítésébe.

A lemondását a parlament végül nem fogadta el. A házelnök csütörtökre hívta össze a rendkívüli ülést, ezen dőlhet el Jacenyuk pozíciója. Most jogilag még ő a miniszterelnök, de a helyzetet zavarossá teszi, hogy kabinetje kinevezett egy ideiglenes kormányfőt.

Jacenyuk hétfőn kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy a kormánytagok és a képviselők fizetésének csökkentését javasolja a kabinet, a központi kormányzati szervek büdzséjét pedig 400 millió hrivnyával, azaz mintegy 8 milliárd forinttal vágnák meg. "Nevezhetik ezeket némelyek populista intézkedéseknek" - jegyezte meg.

Újabb büntetőintézkedések jönnek

Eközben hétfőn a francia elnöki hivatal bejelentette, hogy az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország újabb büntetőintézkedéseket léptet életbe Oroszország ellen az ukrán válsággal kapcsolatban. A bejelentés szerint az öt ország vezetői telefonon egyeztettek a döntésről.

Az Elysée-palota sajtóközleménye szerint sajnálattal állapították meg, hogy Moszkva a többszöri felhívás ellenére sem gyakorol nyomást a kelet-ukrajnai szakadárokra, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és nem biztosítja az ukrán-orosz határ ellenőrzését.